Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rekordna dobit

Hrvati u Audiju ove će godine dobiti oko 10.000 eura premija

'The Audi S5 is presented at the North American International Auto Show (NAIAS) in Detroit, USA, 10 January 2011. Photo: Friso Gentsch/DPA/PIXSELL'
Foto: 'Friso Gentsch/DPA/Pixsell'
1/3
28.02.2012.
u 10:00

Lani je grupacija Daimler imala šest milijardi eura dobiti, najviše u 125 godina postojanja

Profit njemačke autoindustrije mjeri se u milijardama eura. O tome ovih dana pišu njemački mediji navodeći da rast prodaje automobila i ostvarene dobiti u 2011. godini obara sve rekorde. Zastupnik u njemačkom Bundestagu i odličan poznavatelj njemačke autoindustrije Josip Juratović, koji je u parlamentarne klupe došao iz pogona Audija u Neckarsulmu, za Večernji list kaže da je rekordna zarada u njemačkoj autoindustriji odraz oporavka njemačkog gospodarstva, ali i pravodobnog preustroja.

Premjestili proizvodnju

– Lani je Audi svakom svom radniku prije ljetnog godišnjeg odmora, kada se isplaćuju takozvana provizija za uspjeh, isplatio 6350 eura. Ove godine ta će premija biti još veća – kaže Juratović suzdržavajući se procjena da će premija kod Audija, kako to navode neki mediji, biti i oko 10.000 eura.

Juratović ističe da je Audi prvi put po zaradi u visokoj klasi automobila prošle godine prestigao Mercedes i nalazi se na drugom mjestu liste najvećih njemačkih proizvođača luksuznih automobila. Vodeću poziciju na listi najvećih proizvođača luksuznih automobila drži BMW, čija prodaja u 2011. iznosi više od 1,26 milijuna vozila. Prodaja vozila marke Audi dostigla je 1,19 milijuna vozila, dok je prodaja marke Mercedes-Benz bila veća od 1,14 milijuna vozila. Iz grupacija Daimler navode da je 2011. najbolja poslovna godina u 125 godina dugoj povijesti Mercedes-Benza s rekordnim profitom od čak šest milijardi eura. Najveći broj vozila proda najveći europski proizvođač automobila Volkswagen (VW), čijoj grupaciji pripada i Audi. Čista zarada VW-a iznosila je gotovo 16 milijardi eura.

Jedini od njemačkih proizvođača, koji se još nije izvukao iz krize, jest Opel koji pripada američkom koncernu GM (General Motors). Premda je rekordna prodaja Opel Insignije vratila tvrtku iz Rüsselsheima u život, Opelu će trebati još vremena za potpuni oporavak.

Svi se slažu da je njemačka autoindustrija najviše profitirala od otvaranja europskih granica te pogotovo zbog rasta globalne potražnje za automobilima u Kini i Indiji. Uz širenje tržišta, ono što je još dalo zamaha njemačkoj autoindustriji jest djelomično preseljenje proizvodnje u druge države (Belgija, Mađarska, Slovačka...) te dobivanje državnih subvencija. Tu su i ušteda na jeftinijoj radnoj snazi u inozemstvu kao i niže cijene energije. Ono što su Nijemci poboljšali kod kuće jest sofisticiranija proizvodnja, ulaganjem u obrazovanje radnika te stavljanje u prvi plan kvalitete proizvoda. Uza sve to, smanjen je i proizvodni ciklus. Čak oko 70 posto proizvedenih automobila odmah je na putu prema kupcu.

U Audiju radi 1000 Hrvata

Svega toga ne bi bilo da njemački proizvođači ne ulažu u nove proizvode. Audi tako u sklopu strateškog plana širenja proizvodne od 2012. do 2016. planira uložiti 13 milijardi eura u nove proizvode i tehnologije. Kako bi se taj plan ostvario, u Audiju, u čijim pogonima radi oko 50.000 radnika od kojih je i tisuću Hrvata, namjeravaju u ovoj godini zaposliti još 1200 kreativnih stručnjaka.

Komentara 15

JA
james49
11:46 28.02.2012.

Rade pa i dobiju Živjela Njemačka

ST
\"stina\"
13:45 28.02.2012.

Piše Stipe Puđa u naslovu \"Hrvati u Audiju ove će godine dobiti oko 10.000 eura premija\" i onda si mislim, bez čitanja članka, uf, pa to je jako dobro, svaki hrvat koji je \"u audiju\" dobiti ce oko 10.000 €€ premije. I odmah sam počeo zbrajati \"kotrljajuće\" audije po Hrvatskoj. Zbrajati sume Eura i računati koliko će linić toga oteti. Kad ono, ipak mislim, daj pročitaj članak, i vidi pročitam da će hrvati zaposleni u audiju dobiti taj novac. Sad opet ne znam, hoće li taj novac dobiti SAMO hrvati? O drugim strancima koji rade u adiju se u članku ne govori.

LU
luksa
10:57 28.02.2012.

A kod nas...? Čačić će obnavljati fasade, škole, mali projekti.....Bandić gradi par fontana ....Više penzića nego šljakera........Tisuću hrvata radi u Audiu u Njemačkoj.....Hrvatska se crveni......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije