Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Školska prehrana

Hrana lokalnih farmera u školama

jabuke
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
04.09.2017.
u 14:45

Projekt zdrave prehrane u školama financira se već pet godina iz proračuna EU, a sad su mu prvi put u fokusu lokalni uzgajivači

Lokalni poljoprivrednici prvi su put u fokusu projekta zdrave prehrane u školama koja se petu godinu zaredom financira iz proračuna EU. U Školskoj shemi prehrane, besplatnih obroka voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda, za koju se ove godine prijavilo 1119 škola, od danas pa do kraja školske godine sudjeluje, naime, 87 domaćih voćara, povrćara i mljekara koji će za isporučene proizvode dobiti oko 23 milijuna kuna.

Škole prvi put same biraju

U Ministarstvu poljoprivrede ističu da je za financiranje provedbe Školske sheme Europska komisija dodijelila Hrvatskoj 1,72 milijuna eura za voće i povrće te 800,3 tisuće eura za mlijeko i mliječne proizvode. Škole ove školske godine prvi put same biraju dobavljače koji će im isporučivati od 100 do 150 g voća i povrća te od 0,15 do 0,25 l mlijeka obrađenog postupkom pasterizacije, mlaćenice, kiselog mlijeka i vrhnja, jogurta, kefira te drugih vrsta fermentiranih ili zakiseljenih mliječnih proizvoda po djetetu tjedno – najmanje 12 tjedana u nastavne dane tijekom cijele godine u skladu sa školskim kalendarom. Ciljna skupina za isporuku i raspodjelu voća i povrća su učenici svih razreda osnovnih i srednjih škola. Od voća i povrća na meniju će imati sezonske plodove poput mandarina, jabuka, krušaka, šljiva, bresaka, nektarina, trešanja, jagoda, rajčica i mrkve, dok će mlijeko i mliječne proizvode dobivati samo učenici osnovnih škola od 1. do 4. razreda.

– Novom Školskom shemom dajemo prednost lokalnim poljoprivrednicima jer želimo da naša djeca jedu svježe, lokalno uzgojeno voće i povrće i mliječne proizvode. Tako čuvamo radna mjesta u poljoprivredi i razvijamo hrvatsko selo. Naša djeca jest će domaće voće i povrće i piti domaće mlijeko. Tako će, osim usvajanja zdravih prehrambenih navika, usvajati i naviku konzumacije lokalno uzgojene hrane, a imat će priliku posjetiti i obiteljska poljoprivredna gospodarstva s kojih će ti proizvodi dolaziti – kazao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Javni poziv i dalje otvoren

Ističe da će djeca, jednom kada osjete razliku između svježeg, netom ubranog voća i onog koje je tisućama kilometara hladnjačama putovalo do njihove škole, naučiti cijeniti i razliku u kvaliteti između domaćih, lokalno ugojenih proizvoda i onih čiji je put do našeg stola utjecao na kvalitetu i doživljaj. Tijekom četiri godine Sheme školskog voća isporučeno je više od 4000 tona voća za što je dobavljačima isplaćeno ukupno 50 milijuna kuna. Iako je nakon javnog poziva Agencije za plaćanja u poljoprivredi interes za sudjelovanje u tom programu dosad iskazalo oko 1200 škola i 90-ak domaćih proizvođača, zainteresirani se, doznajemo, mogu javljati cijele školske godine.

Komentara 1

MI
mihrsak
15:22 04.09.2017.

Mozda sada u skole dode kvalitetno voce. Do sada je barem u ruralnim skolama dolazilo voce koje nitko vjerujem ni vi ne bi jeli . Barem u skolama koje znam . Dok s druge strane nisu dobavljaci nisu dobili ispalte za 2016god

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije