Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rezultati poslovanja u 2021.

HPB ostvario rekordnu neto dobit – 202 milijuna kuna

HPB
Patrik Macek/PIXSELL
30.03.2022.
u 16:59

HPB je 1. ožujka 2022. preuzeo Sberbank d.d. koji će nakon završetka sanacije nastaviti poslovanje u okviru HPB Grupe pod nazivom Nova hrvatska banka d.d.

Hrvatska poštanska banka ostvarila je, prema revidiranim godišnjim financijskim izvještajima, rekordnu neto dobit od 202 milijuna kuna u prošloj godini. Rast im iznosi 11 posto u odnosu na prethodnu godinu i, kako kažu, najbolji je rezultat u 30-godišnjoj povijesti banke. Operativna dobit povećala im se osam posto u odnosu na prethodnu godinu i iznosi 312 milijuna kuna: rasle su sve relevantne kategorije prihoda, a smanjeni su i operativni troškovi. Imovina banke porasla je za 2,4 milijarde kuna na 27,9 milijardi kuna, a dodatno je ojačana i kapitaliziranost te je dosegnuta stopa adekvatnosti kapitala od 25,7 posto.

U izvješću ističu i da je ostvaren rast kredita stanovništvu, posebno u segmentu stambenog kreditiranja, gdje iznosi 15,5 posto. U prošlogodišnjem, šestom krugu APN-a, odobrili su 270 milijuna kuna kredita.

HPB je 1. ožujka 2022. preuzeo Sberbank d.d. koji će nakon završetka sanacije nastaviti poslovanje u okviru HPB Grupe pod nazivom Nova hrvatska banka d.d. Nakon prelaska na euro planirana je integracija Nove hrvatske banke u HPB.

Dvije banke zajedno imaju tržišni udio 7,77 posto. Kao prioritete u 2022. godini ističu provedbu projekta euro, pripreme za integraciju buduće Nove hrvatske banke te razvoj i primjenu načela održivog poslovanja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije