Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobili tužbu

Hotelima Novi grad zaračunavao nezakonitu komunalnu naknadu

Oleg Butković
Anton Ficko/VLM
14.05.2013.
u 14:07

Hoteli Novi d.o.o. pokrenut će sve zakonom dozvoljene postupke kako bi ostvarili svoje pravo na povrat novca od grada, a procjena je da bi taj iznos s kamatama mogao doseći i 10 milijuna kuna, najavio je Gordan Širola

Hoteli Novi dobili su presudu protiv Grada Vinodolskog i tako dokazali da je grad i njegovo poglavarstvo nezakonito obračunavao komunalnu naknadu. Sada će tužiti Grad zbog povrata novca koji su uplatili na ime te obveze.

- Hoteli Novi d.o.o. će pokrenuti sve zakonom dozvoljene postupke kako bi ostvarili svoje pravo na povrat novca od grada, a procjena je da bi taj iznos s kamatama mogao doseći i 10 milijuna kuna - najavio je Gordan Širola, član Uprave Hotela Novi d.d.

Tvrtka je to u stečaju u kojeg ju je otjerao upravo Grad Vinodolski, a zbog stečaja će se najvjerojatnije prodati i nekretnine koje tvrtka posjeduje. Riječ je o Hotelu Lišanj i desetak nekretnina koje idu na dražbu za desetak dana. Uprava se sada boji da bi se nekretnine vrijedne oko 200 milijuna kuna mogle prodati po tri puta manjoj cijeni, jer tako nalažu pravila javne dražbe.

Širola tvrdi da iza poteza gradonačelnika Olega Butkovića stoji pogodovanje Hypo-Alpe-Adria banci, a za isto optužuje i stečajnu upraviteljicu. Vjeruje da Hypo pokušava naplatiti dug od 100 milijuna kuna, kojeg pak Hoteli Novi osporavaju, preuzimanjem nekretnina koje će prodati po puno većoj cijeni. U cijelu priču upliću se i lokalni dužnosnici i gradonačelnikova obitelj, koja je povezana s objektima u vlasništvu tvrtke, a upitna je i sudbina oko 400 sezonskih radnika koji rade u dvije vinodolske tvrtke. 

Naime, u vlasništvu Hotela Novi d.d. su navedene nekretnine, a pod tvrtkom Hoteli Novi d.o.o. registriran je resort koji je greenfiled investicija. Ta je pak tvrtka otvorila postupak predstečajne nagodbe u kojem se trebaju izmiriti dugovi od 1,4 milijardu kuna. Duguju i državi nešto skromnijih 22 milijuna kuna. Tu je ponovno, prema Široli problem Hypo banka koja je financirala 50 posto projekta kreditom. Plan nagodbe podrazumijeva prebijanje dugova upisom u kapital, a svi su vjerovnici, osim Hypo banke, kaže Širola, spremni to i realizirati. Kad kaže \'svi vjerovnici\' misli na 400 malih i srednjih tvrtki koje su bile ili izvođač radova ili dobavljači na investiciji gradnje resorta u Novom Vinodolskom i koji bi sada trebali postati suvlasnici resorta. Ta je tvrtka imala skromne prihode u prošlim godinama iako Širola tvrdi da je resort pun \'kvalitetnih gostiju\' cijeli srpanj i kolovoz. Podaci iz financijskih izvještaja pokazuju da su prihodi drastično pali s 84 milijuna kuna u 2009. na samo 2,44 milijuna kuna u 2011.

- Hypo Alpe-Adria-Bank d.d., je isključivo vjerovnik u stečajnom postupku Hotela Novi d.d., te stoga ne može komentirati stečajni postupak koji je u tijeku nad Hotelima Novi d.d., a koji je u isključivoj ingerenciji stečajnog upravitelja. S obzirom da je u tijeku sudski spor kojeg banka vodi s Hotelima Novi d.o.o. i povezanim društvima Lir d.o.o i Bijela kuća d.o.o. (svi u predstečajnoj nagodbi) Banka ne može komentirati spomenuti slučaj - javljeno nam je iz Hypo-Alpe-Adria banke.

>>Samo Novi spa, 
na to se sveo Novi Vinodolski

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije