Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan D za Hajdaša

Hoće li Francuzi preuzeti Pleso, a Rumunji HŽ Cargo?

siniša hajdaš dončić
Foto: Marko Prpić/Pixell
02.12.2013.
u 22:00

Francuzi sad tvrde da su uspjeli skupiti potreban novac, a Vlada je na svojoj prošlotjednoj sjednici usvojila izmjene koncesijskog ugovora kojima među ostalim ZAIC-u omogućava poštedu od plaćanja koncesijske naknade najviše do tri godine u slučaju više sile ili pada prometa.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić trebao bi danas riješiti ili barem presjeći dva problema iz svog resora - koncesiju Zračne luke Zagreb i prodaju HŽ Carga. Novi rok za preuzimanje zagrebačkog aerodorma od strane francuskog koncesionara ZAIC je određen naime za 2. prosinca. Francuzi bi tako nakon osam mjeseci kašnjenja trebali danas početi upravljati Plesom i uskoro pokrenuti radove na gradnji novog putničkog terminala.

To su trebali, prema koncesijskom ugovoru kojeg su potpisali lani, učiniti još početkom travnja ove godine no to je više puta odgađano jer su imali problema sa zatvaranjem financijske konstrukcije, teške 300 milijuna eura, a što je bilo preduvjet da preuzmu zagrebački aerodrom.

Francuzi sad tvrde da su uspjeli skupiti potreban novac, a Vlada je na svojoj prošlotjednoj sjednici usvojila izmjene koncesijskog ugovora kojima među ostalim ZAIC-u omogućava poštedu od plaćanja koncesijske naknade najviše do tri godine u slučaju više sile ili pada prometa.

No koncesionar će morati to nadoknaditi kad se steknu uvjeti i to uz kamatu. Ipak, postoji mogućnost da Francuzi danas ne preuzmu Pleso i da dođe do nove odgode. Hajdašu Dončiću danas na sastanak stiže vlasnik rumunjske Grampet Grupe Gruia Stoica, a kako bi razgovarali o problemima u koje je zapala prodaja HŽ Carga tvrki Feroviar, koja je dio Grampet Grupe.

Na tom sastanku bi se trebali ili riješiti ti problemi ili pak prekinuti pregovori o kupoprodaji. Hrvatska strana je naime nezadovoljna ugovorom o kupnji 75 posto udjela u Cargu kojeg su predložili Rumunji jer se on dosta razlikuje od uvjeta u natječaju na kojem je Feroviar pobijedio svoje takmace u utrci za Cargo. Rumunji također traže da im se uplata 10 milijuna eura za obrtna sredstva jamči vagonima Carga što je hrvatskoj strani neprihvatljivo. Feroviaru se zamjera i da nije dostavi potvrdu rumunjskih banaka da će državna jamstva za Cargove kredite preuzeti na sebe te da nije izradi odobar poslovni plan za Cargo.

Rumunji pak žele riješiti problem troškove tužbi koje ima Cargo jer ne žele preuzeti rizik da će u slučaju gubitka tih sporova oni ih morati platiti. Stoicu brinu i državne subvencije koje je dosad dobivao Cargo, a koje bi europska tijela za zaštitu tržišnog natjecanja mogla proglasiti kao nedozvoljenom potporom pa bi tih 100-anjak milijuna eura moralo biti vraćeno u državni proračun. Rumunj ne želi snositi taj mogući troška. A brine ga i to što tvrka koju planira kupiti nije upisana kao vlasnik svojih nekretnina.

Komentara 4

DU
Deleted user
09:43 04.12.2013.

Bojim se da od svega neće biti ništa čim taj posao vodi najveći hrvatski prometni stručnjak, doktor seoskog turizma Siniša Hajdaš udani Dončić. I Francuzi i Ruminji na kraju će pobjeći glavom bez obzira. Osim toga, sjeća li se tko da je naš HD Sinke ikoju stvar do sada uspješno priveo kraju? Ja se ne sjećam, a siguran sam da me pamćenje još dobro služi.

Avatar Oštrica
Oštrica
10:16 04.12.2013.

Ako je problem sa prodajom gospodarskih potencijala koji imaju zagarantiran posao, kako će tek biti problem prodati ono što ni ne nazire konkurentni posao u budućem razdoblju? Mislim da nije problem u tim potencijalima, nego u lošoj upravi i lošojj sveukupnoj politici. Kada se promijeni taj loš socijalistički mentalni sklop u glavama ljudi koji glume da vode državu i gospodarstvo, onda će biti i investicija. Poglavito od naših građana vani, koji imaju kapitala više od 70 milijardi eura(ne možeš imati polusocijalistički sustav, a zagovarati kapitalizam-to je konfuzija). Veza sa dijasporom nas može sve skupa spasiti, naše građane vani, od gubitka nacionalnog identiteta, a dati im mogućnost da postanu gazde u svojoj domovini. Kakva god da je Lijepa naša, njihova je domovina, i bolje je da tu postanu svoji gospodari, nego da vani budu situirani "sluge"(Josipoviću veliki plus zbog stvaranja bolje veze sa dijasporom). Treba napraviti racionalnu procjenu vrijednosti, matematički odrediti vrijednost dionica i onda te dionice prodavati našim građanima vani i u Hrvatskoj. Tu je uloga političara velika, ako žele raditi i popraviti sve ono što su proteklih godina unazadili.

Avatar Vukovar.1991
Vukovar.1991
12:11 03.12.2013.

Muljaža oko Zračne luke Zagreb je najveća muljaža u RH općenito od osamostaljenja. I nitko ne reagira. Jadni zaposlenici su pokušali reagirati, ali ih se brzo ušutkalo. Optužilo ih se da traže kuha preko pogače. Sramota!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije