Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOSPODARSTVO

HNB: Pogoršava se struktura rasta ekonomije

HNB
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/7
26.09.2019.
u 06:45

Ministar Horvat uvjeren da će BDP rasti više od 3,9 posto

Gospodarski rast Hrvatske bit će u trećem tromjesečju veći nego na početku godine, rekao je ministar gospodarstva Darko Horvat na konferenciji Dan velikih planova. Uvjerenje da će BDP tijekom turističke sezone rasti po stopi većoj od 3,9 posto nije potkrijepio brojkama. Dapače, osvrnuo se na kosture iz ormara u obliku brojnih jamstava koja državi još dolaze na naplatu, ali i istaknuo da unatoč starim dugovima država bilježi suficit.

– Tekuću likvidnost države i tekuću likvidnost banaka te enormnu likvidnost mirovinskih fondova trebamo transformirati u investicije svima onima koji mogu investirati. Danas u Hrvatskoj ima puno kvalitetnih projekata, ali nedostaje nam novca – zaključio je Horvat pozvavši poduzetnike na veća ulaganja.

Horvatov optimizam ne dijele u Hrvatskoj narodnoj banci pa je viceguvernerka Sandra Švaljek upozorila da su “neizvjesnosti vrlo velike, veće nego prije” te da se pogoršava struktura rasta ekonomije kroz smanjenje udjela izvoza i perspektive izvoza. Istaknula je da se prognoze globalnog rasta smanjuju iz mjeseca u mjesec i da u tom kontekstu treba biti vrlo oprezan, pratiti kretanja i planirati konzervativno.

U HNB-u očekuju stopu rasta BDP-a za ovu godinu od dva do tri posto, koju nazivaju visokom stopom rasta, ali ipak nisu optimistični kao ministar. Poduzetnici od iduće poslovne godine ne očekuju puno. Naime, u anketi koju je proveo Lider istaknuli su da će 2020. biti lošija od 2019. te da očekuju dramatično povećanje državne potrošnje i dramatično smanjenje izvoza.

Predsjednica HUP-a Gordana Deranja ponovo je pozvala na reforme i upozorila na dolazak nove recesije, a najveći europski distributer i poznati zagovornik manje države Branko Roglić rekao je da nam je nužna Vlada koja je “spremna izgubiti izbore da bi spasila Hrvatsku”, što je izazvalo ovacije poduzetnika

Komentara 4

DU
Deleted user
08:39 26.09.2019.

Čuj Bisera "Danas u Hrvatskoj ima puno kvalitetnih projekata, ali nedostaje nam novca – zaključio je Horvat pozvavši poduzetnike na veća ulaganja." Ja bih prije rekao da je baš obrnuto.

DU
Deleted user
07:23 26.09.2019.

U hrvatskoj proizvodnja bilo kojeg artikla nije dostatna za domace stanovnisto koje jos nije iselilo...uvozimo i psenicu i tijesto za opekarske proizvode..izvoz bez proizvodnje je nemoguc osim lon poslova tj.uvoz radi izvoza...drzava je toliko skupa i glomazna kao da nas ima 20 milijuna...a govori ministara su govori trbuhozboraca partije kojon pripadaju...i sl

Avatar Mabolimekrac
Mabolimekrac
07:07 26.09.2019.

Nevalja kad raste BDP, nevalja kad pada... Ah, hrvatski ekinomisti i poduzetnici...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije