Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREPORUKE KREDITNIM INSTITUCIJAMA

HNB i banke već u kriznom modu – mora se omogućiti siguran pristup novcu

bankomat
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL/Ilustracija
1/6
12.03.2020.
u 15:20

Iz Hrvatske udruge banaka poručuju da kontinuirano komuniciraju s predstavnicima Vlade u vezi problema i rizika epidemije korona i njezina utjecaja na poslovanje bankarske, ali i svih drugih industrija

Od kreditnih se institucija očekuje provođenje mjera prevencije širenja zaraze, osiguravanje tehnoloških i ljudskih resursa za mogući rad na daljinu, provođenje  aktivnosti za neometano i sigurno funkcioniranje IT sustava, bankomatske i EFTPOS mreže te sagledavanje mogućega negativnog utjecaja na ostale segmente poslovanja, uključujući kreditno poslovanje – poručili su iz Hrvatske narodne banke koja je izvijestila o mjerama koje poduzima u vlastitom poslovanju vezano uz pandemiju koronavirusa, ali i o uputama koje je dala bankama, vezanima uz zaštitu zdravlja i poslovanja.

Na procese koji su operativno važni na nacionalnoj razini; platni promet i trezorsko poslovanje te centralnobankarske operacije zadužene za provođenje monetarne politike i upravljanje međunarodnim pričuvama i deviznom likvidnošću, HNB je počeo primjenjivati mjere održavanja kritičnoga poslovnoga kontinuiteta koje uključuju neometano funkcioniranje uz svođenje operativnog rizika izloženosti koronavirusu na najmanju moguću mjeru. Zaposlenici službi koje se bave tim dijelom poslovanja  u posebnom su režimu izdvojenoga i produljenoga smjenskog rada, dolaska i odlaska na posao i rada od kuće uz korištenje raspoloživih informatičkih tehnologija. Mjere su na snazi do 30. travnja, a po potrebi će se produžiti.

Banke su već i prije toga pokrenule krizne protokole: Erste banka je zasad pripremila osnovne preporuke svoje zaposlenike koje ažurira na dnevnoj razini i  prilagođava uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Osim proširenja mogućnosti rada od kuće, kreirali su posebnu radnu skupinu koja na dnevnoj razini prati razvoj događaja i komunicira sa zaposlenicima te otvorili posebnu e-mail adresu na koju zaposlenici mogu slati pitanja vezana u koronavirus.

VIDEO Kako pravilno oprati ruke i zaštititi se od virusne i bakterijske infekcije?

U OTP-u ističu da imaju komparativnu prednost u slučaju karantene jer na raspolaganju imaju poslovne zgrade u Zagrebu, Zadru i Splitu te dodatne u Dubrovniku, Sisku i Puli, u kojima mogu obavljati brojne funkcije iz poslovanja. I kod njih je opcija rad od kuće.

– Od svih naših partnera, dobavljača različitih usluga pa tako i održavatelja bankomata, tražili smo konkretne planove održavanja poslovanja u kriznim situacijama – preciziraju u OTP-u.

Sberbank je odmah po objavi prvog slučaja koronavirusa u Hrvatskoj okupio krizni tim zadužen za provedbumjera predostrožnosti na radnom mjestu, intenzivnu komunikaciju prema zaposlenicima i osiguranje stabilnosti poslovanja u svim uvjetima.

– U slučaju potrebe za uvođenjem većih mjera sigurnosti, koje bi mogle utjecati na promjenu rada poslovnica, klijente ćemo pravovremeno obavijestiti putem naših komunikacijskih kanala kako bi i dalje mogli koristiti usluge banke – kažu u Sberbanku.

Addiko Bank također poduzima mjere koje se odnose na sanitarno-higijenska pitanja u poslovnim prostorima banke i poslovnicama, a gotovo sve kreditne institucije imaju preporuku obustave službenih putovanja i zamjene fizičkih sastanaka videokonferencijama ili telefonskim konferencijama.

Iz Hrvatske udruge banaka poručuju da kontinuirano komuniciraju s predstavnicima Vlade u vezi problema i rizika epidemije korona i njezina utjecaja na poslovanje bankarske, ali i svih drugih industrija.

- S obzirom na to da je koronavirus proglašen globalnom epidemijom te predstavlja problem za cijeli svijet, banke u Hrvatskoj redovito komuniciraju s međunarodnim bankama. Izrađuju se kvalitetni modeli i rješenja u skladu s najvišim međunarodnim standardima za operativno funkcioniranje banaka u slučaju proglašenja karantene – kažu u HUB-u.

>> Tema: Koronavirus

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije