Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

HGK i HOK ukidaju članarine svojih članica na tri mjeseca

- Ovo je situacija u kojoj svi moramo ponijeti teret i pokazati solidarnost. Smanjujemo plaće i odgađamo sve troškove koji nisu neophodni za funkcioniranje - istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović.
20. ožujka 2020. u 16:34 1 komentara 443 prikaza
Luka Burilović
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Hrvatska gospodarska komora (HGK) donijela je danas Odluku da se, uslijed epidemije koronavirusa i temeljem Odluke Stožera civilne zaštite RH o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događaja, privremeno ukida obveza plaćanja članarine.

Kraš trotjedni odmor Zaposlenici Kraša na kolektivnom godišnjem

Financijska služba HGK napravila je analizu i donijeta je odluka da se za iduća tri mjeseca, odnosno dok god bude potrebno, ovisno o razvoju situacije, ukida članarina za sve poduzetnike koji zbog teške situacije u kojoj su se našli ne ostvaruju prihod. HOK je pak upravo donio Odluku kojom traži Skupštinu da oslobodi sve obrtnike plaćanja komorskog doprinosa u slijedeća tri mjeseca počevši od 1. travnja 2020.

- Ovo je situacija u kojoj svi moramo ponijeti teret i pokazati solidarnost. Smanjujemo plaće i odgađamo sve troškove koji nisu neophodni za funkcioniranje. Fokus svih naših aktivnosti je na rješavanju problema poduzetnika. Naše stručne službe dobivaju na tisuće upita dnevno, a kontaktni centar odgovara od 0 do 24. U ovom trenutku HGK je gospodarski stožer zemlje - istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović, ističući kako je taj korak, s obzirom na trenutno stanje, samo logičan nastavak našeg nastojanja da što više olakšaju život poduzetnicima u krizi.

POSLALI POZIV PODUZETNICIMA Vlada odustala od maski za 19 milijuna! Stigla donacija od 11,5 tona zaštitne opreme

- Smatramo da isključivo otpis svih javnih davanja može pomoći obrtnicima u prevladavanju ove krize - rekao je pak Dragutin Ranogajec, čelnik HOK-a. Dodaje kako vodeći računa i o razvoju situacije i sve većoj ugroženosti svih obrta u svim sektorima, traže i otpis obveza za javna davanja umjesto odgode, jer odgoda neće zaustaviti otpuštanje radnika ni zatvaranje obrta.

Vinolog
USKRS KAO NIKADA DO SADA
Savjeti kako da ovogodišnji Uskrs ipak bude poseban
INA
HUMANITARNO
INA brine o zdravstvenim ustanovama, institucijama i udrugama
  • stefj:

    Ovo je do sada prva i jedina prava gospodarska mjera. Jedina... Malo, ali čovjeka veseli i olakšava situaciju onima koji ipak odluče ne zatvoriti poduzeće...