Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za slovenski cimos

HEP postaje važni regionalni dobavljač struje

tina jakaša
Foto: Dino Statin/PIXSELL
09.07.2015.
u 17:45

ko je objasnio Saša Dujmić, član uprave HEP-a zadužen za prodaju, riječ je o poslu vrijednom 19 milijuna eura. Ugovori su sklopljeni na dvije godine za tržišta u Hrvatskoj, BiH i Srbiji, dok za matično slovensko tržište ugovor je sklopljen na tri godine

Hrvatska elektroprivreda (HEP) jučer je ostvarila novi značajan izvozni posao potpisivanjem ugovora u slovenskom gradu Kopru s grupacijom Cimos o isporuci električne energije za njihove pogone u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji i BiH.

Kako je objasnio Saša Dujmić, član uprave HEP-a zadužen za prodaju, riječ je o poslu vrijednom 19 milijuna eura. Ugovori su sklopljeni na dvije godine za tržišta u Hrvatskoj, BiH i Srbiji, dok za matično slovensko tržište ugovor je sklopljen na tri godine.

Ostvaren cilj

Grupacija Cimos, koja se bavi proizvodnjom dijelova za autoindustriju, ima u Sloveniji tvrtke LIP Ljubljana, Cimos TAM Ai Maribor i Livarna Vuzenica. U Hrvatskoj djeluje preko tvrtke P.P.C. Buzet u Istri. U BiH ima pogone Cimos TMD Ai Gradačac, NT Forging iz Novog Travnika, Famos ADI Sarajevo i Cimos TMD Casting Zenica. U Srbiji Cimos ima tvrtke Livnica i Mašinogradnja iz Kikinde, Krušik Precizni liv te FAM Sečanj Ai.

Ugovore su potpisali HEP-ovi i Cimosovi direktori za pojedino tržište, a za Hrvatsku su svoj potpis stavili Tina Jakaša, direktorica HEP Opskrbe i Andrej Brodnjak, član uprave Cimosa.

Iako nije bio osobno prisutan na svečanosti potpisivanja ugovora u Kopru, ovaj posao je komentirao i Perica Jukić, predsjednik uprave HEP-a koji je istaknuo da je ovaj ugovor važan korak u realizacije HEP-ove strategije da postane najznačajniji energetski igrač u regiji.

– HEP je u Sloveniji prisutan od 2013. godine. Do sada u Sloveniji imamo 16 kupaca u kategoriji poduzetništvo i s njima imamo sklopljene ugovore na razdoblje od jedne do tri godine. Ugovorena količina struje za te kupce više je od 100 GWh godišnje. Kroz sklopljene ugovore s kupcima u Sloveniji HEP će ostvariti više od 30 milijuna kuna prihoda godišnje – kazao je u Kopru Saša Dujmić. Dodaje da je HEP već sada ispunio poslovni cilj na slovenskom tržištu ostvarivši udjel od pet posto ukupne potrošnje struje u Sloveniji.

Zahvaljujući djelovanju posebnog društva unutar HEP grupe, HEP ESCO-a, kupcima u Sloveniji i regiji HEP nudi dodatne usluge u vezi s provedbom projekata energetske učinkovitosti. U budućnosti planiraju i objedinjenu ponudi plina i električne energije. HEP zasad u Sloveniji ne nudi električnu energiju za kućanstva, ali razmatra i tu mogućnost.

Posao s RWE-om

HEP je početkom srpnja osnovao zajedničku tvrtku s njemačkim energetskim divom RWE, koja će se baviti strateškom procjenom i analizama potencijala ulaganja u kapacitete za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije, razvojem decentraliziranih projekata, akvizicijama, razvojem projekata korištenja otpada za proizvodnju energije, optimizacijom i povećanjem učinkovitosti postojećih postrojenja te pružanjem usluga tehničkog konzaltinga, s fokusom na tržišta jugoistočne Europe. HEP već niz godina posluje na europskim tržištima od Njemačke do Kosova, bilo da je riječ o trgovini, odnosno kupoprodaji električne energije, trgovanju emisijskim jedinicama CO2 ili opskrbi strujom.

>>Ekonomisti pesimistični, Milanović nije zabrinut

>>'Širenje HEP-a, Plomin C i novi izvori nafte i plina dižu BDP i do 4 posto'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije