Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

HEP: 750 milijuna kuna za sunčane elektrane do 2023.

Plan je do 2030. izgraditi 350 megavata elektrana na sunčevu energiju, ali ulagati i u vjetroelektrane, obnovu i preuzimanje hidroelektrana...
08. travnja 2019. u 20:15 1 komentara 515 prikaza
Zagreb: HEP predstavio investicije u sunčane elektrane
Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/9

Hrvatska elektroprivreda do 2023. godine planira u solarne elektrane uložiti čak 750 milijuna kuna, a riječ je o investicijama u sklopu projekta Sunčane elektrane – Energija prirode, kojeg je HEP prezentirao u ponedjeljak. Riječ je o strategiji razvoja HEP-a koja treba rezultirati jačanjem proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Plan je do 2030. godine obnoviti, izgraditi ili preuzeti hidroelektrane, visokoučinkovite kogeneracijske elektrane, sunčane elektrane, vjetroelektrane i elektrane na ostale obnovljive izvore energije, s ukupnom novom snagom od oko 1500 megavata. Realizacijom tog plana proizvodnja iz obnovljivih izvora povećala bi se sa šest na devet milijardi kWh godišnje.

Stiglo pismo namjere Ćorić ponovio: Mađarska želi kupiti 25 posto plus jednu dionicu LNG Hrvatske

Kaštelir, Cres, Vis i Vrlika

– HEP je pokrenuo ciklus izgradnje sunčanih elektrana, kao dijela obnovljivog scenarija razvoja u skladu s polazištima buduće hrvatske energetske strategije i smjernica EU energetsko-klimatske politike. Do 2030. planiramo realizirati projekte sunčanih elektrana ukupne snage 350 megavata. U idućem petogodišnjem razdoblju investicije HEP-a u sunčane elektrane iznosit će prosječno 150 milijuna kuna godišnje, odnosno 750 milijuna kuna do kraja 2023., što u prosjeku omogućava izgradnju 20 megavata novih solarnih kapaciteta godišnje – pojasnio je danas Frane Barbarić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede te dodao i da će HEP ove godine početi graditi svoju prvu vjetroelektranu.

Zagreb: HEP predstavio investicije u sunčane elektrane
1 / 9
Zagreb: HEP predstavio investicije u sunčane elektrane

Ambiciozan plan započeo je preuzimanjem solarne elektrane Kaštelir, te pripremom gradnje tri elektrane na Cresu, Visu te u Vrlici. Ukupna snaga te četiri elektrane je 11,6 megavata i vrijednosti 80 milijuna kuna. Elektrane Vrlika jug, Cres i Vis proizvodit će električnu energiju bez ugovora s HROTE-om o otkupu po poticajnoj cijeni. Sunčanu elektranu Kaštelir HEP je platio oko 10 milijuna kuna, a riječ je o postrojenju s priključnom snagom jednog megavata koje može proizvesti struju dovoljnu za opskrbu 500 kućanstava. Na Cresu će se proizvesti struje dovoljne za 2500 kućanstava, a u Visu se planira elektrana kapaciteta dovoljnog za tisuću kućanstava. Sunčana elektrana Vrlika jug sličnog je kapaciteta, a vrijednost investicije je gotovo 15 milijuna kuna. Elektrane na Visu i u Vrlici bit će gotove do kraja tekuće godine.

plinovod širenje plinskog poslovanja HEP potvrdio obvezujuću ponudu za zakup LNG terminala, Inina ponuda iz prvog kruga i dalje vrijedi

Oprema Končara i Solvisa

U HEP-u ističu da će elektrane na Cresu i Visu doprinijeti jačanju infrastrukture u funkciji razvoja turizma, jer će električnu energiju najviše proizvoditi onda kad je najpotrebnija, u razdobljima povećane potrošnje u turističkoj sezoni. Sva četiri projekta elektrana nastala su u suradnji HEP-a i jedinica lokalne i regionalne samouprave i tvrtkama, a u projekte su kao dobavljači uključeni i domaći proizvođači opreme Končar i Solvis, čime se omogućuje daljnji razvoj hrvatske industrije u sektoru obnovljivih izvora energije.

HEP je predstavio i projekt gradnje sunčanih elektrana na krovovima vlastitih objekata u koji će uložiti 13 miljuna kuna. Prvih devet sunčanih elektrana postavljeno je 2014. u Zagrebu.

U idućih godinu dana, na objektima HEP Proizvodnje postavit će se niz elektrana ukupne snage 0,5 megavati ukupne vrijednosti pet milijuna kuna, dok HEP ESCO do kraja ove godine planira na krovove zgrada HEP ODS-a postaviti 44 fotonaponske elektrane, ukupne snage 1,6 megavata i vrijednosti oko 8 milijuna kuna, Elektrane će se izvesti u modelu kupca s vlastitom proizvodnjom te će se većina električne energije iskoristiti za vlastitu potrošnju.

16 najmoćnijih žena u hrvatskoj politici i društvu:

Skupili smo chefove Fuliranja
ADVENTSKA ČAROLIJA
Skupili smo chefove Fuliranja: Ovo su majstori adventskih delicija koji za vas spremaju street food čuda
  • asper:

    Znači umjesto monopola HEP-a na neobnovljive izvore energije uvodimo monopol HEP-a na obnovljive izvore energije? ...a instalacija solarnih panela za mala kućanstva? To ćete otežavati i ometati maksimalno, bando pohlepna!