Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPORNA PRIVATIZACIJA

HDZ: Istražite prodaju Croatia osiguranja! Eksperti: Dobar posao

Slavko Linić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/2
02.06.2015.
u 20:27

Propituje se kršenje procedure, cijena savjetnika, vrijednost nekretnina

Tragom izvješća Državnog ureda za reviziju koji smatra da su u privatizaciji Croatia osiguranja napravljene proceduralne pogreške, podcijenjena vrijednost nekretnina i preplaćen savjetnik za prodaju KPMG, HDZ je najavio da će pokrenuti postupak osnivanja istražnog povjerenstva o prodaji.

– Sama činjenica da je neposredno prije prodaje vrijednost nekretnina CO-a umanjena za više od pola milijarde kuna smanjuje potrebnu razinu transparentnosti u jednom tako važnom procesu – komentira zastupnik HDZ-a Goran Marić, inicijator osnivanja istražnog povjerenstva.

Naime, osim što je ustvrdio da Vlada nije mogla sama donijeti odluku o prodaji na osnovi Zakona o upravljanju državnom imovinom, već joj je, prema još važećem Zakonu o pretvorbi kapitala društava osiguranja i reosiguranja u RH trebala i potvrda Sabora, Državni ured za reviziju istaknuo je u izvješću da je iskazana vrijednost nekretnina CO-a nedugo prije privatizacije bitno umanjena te da je 27,1 milijun kuna koliko je plaćeno za savjetničke usluge KPMG-ju – previše.

Propusti uprava CO-a

Bivši ministar financija Slavko Linić, koji je potpisao kupoprodaju, odvraća da je transakcija obavljena prema postojećim zakonima.

– Je li u prijelaznim odredbama učinjena neka pogreška, to neka protumače pravnici jer ja polazim od točke da, nakon što je donesen Zakon o upravljanju i raspolaganju državnom imovinom, nijedan drugi zakon nije taj koji vrijedi u RH – kaže Linić i dodaje da je vrijednost imovine CO-a tada umanjena jer je to bila obveza tvrtke po međunarodnim računovodstvenim standardima, koja prije nije bila provedena.

– To je bila obveza uprava Croatia osiguranja koju su morali provoditi svaku drugu godinu, a i revizori su stavili prigovor da nemaju pozitivne ocjene objektivnosti rezultata ranijih godina jer nije ispunjena – podsjeća bivši ministar.

Kupoprodajnu cijenu ocjenjuje izvanredno visokom jer je procjena revizora bila da državni osiguravatelj ukupno vrijedi 180 milijuna eura, a prodajom su dionice dobile vrijednost veću od 320 milijuna eura. Smatra da su je postigli zato što su imali dva takmaca, uz Adris, za CO se natjecao i poljski osiguravatelj u većinskom državnom vlasništvu PZU.

Najbolja ponuda

Iz Adrisa poručuju da su poštovali pravila koja je odredio prodavatelj i dali najbolju ponudu u međunarodnoj konkurenciji. – Sad smo usredotočeni na to kako jednu zapuštenu državnu kompaniju na otvorenom tržištu osiguranja učiniti vodećom regionalnom tvrtkom – kratko nam je odgovorio Predrag Grubić, direktor korporativnih komunikacija Adris grupe odmah nakon što je Državna revizija objavila nalaz, a tome ne žele ništa dodati.

Vjerojatno im baš i nije trenutak. Upravo je zanimljiva činjenica da je izvješće objavljeno baš u vrijeme kad je Adris sklopio unosnu transakciju prodaje TDR-a British American Tobaccu i konačno izašao iz duhanskog biznisa. Neobična slučajnost, rekli bismo, da ne ulazimo u paranoične analize...

Kosturi iz ormara

Osim bivšeg ministra koji je sklopio posao, iz Vlade se na naš upit o nalazu revizije još od subote nisu očitovali.

Upućeni stručnjaci financijske struke uglavnom se slažu u mišljenjima da je Croatia osiguranje imala „u ormarima“ prilično materijala koji joj je smanjivao cijenu, o čemu se govorilo mjesecima prije prodaje.

– Imali su čitav niz nerazjašnjenih pozicija u aktivi koje se daju tretirati kao loša ulaganja – otvoreno kaže nezavisni analitičar Damir Novotny.

Slična je stava i makroekonomist Ante Babić koji napominje i da je bivša tvrtka imala i previše zaposlenih te podružnice u svakom selu što ju je činilo neefikasnom.

Odskače mišljenje profesora Ekonomskog fakulteta Drage Jakovčevića koji vjeruje da je smanjenjem vrijednosti pogodovano novom vlasniku i oštećen državni proračun te da je posrijedi još jedna kriminalna privatizacija.

Komentara 17

Avatar zabadalo5
zabadalo5
21:32 02.06.2015.

Dobar posao, samo je pitanje za koga...

Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
20:57 02.06.2015.

Da... Bio je to dobar posao, ali isključivo za partiju..

BA
barbaizamerike
21:19 02.06.2015.

bivsi direktor croatia osiguranja sad rizitbegovic u americi kupio golf igraliste kako? dobra zarada ili......?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije