Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Padaju potrošnja i izvoz, raste broj nezaposlenih

Harač pomogao proračunu, ali propadaju tvrtke

salonit
Nino Strmotić
06.10.2009.
u 19:10

Potrošnja pada, jednako kao i izvoz, državne tvrtke ostale su poligoni za političke obračune, a radnici su se vratili samoubilačkim industrijskim akcijama ne bi li se izborili za dostojanstvenu plaću i rad.

U tri mjeseca vladavine Jadranke Kosor Hrvatska je izgubila četiri tisuće radnih mjesta, dobila je pet tisuća novih umirovljenika, zarađuje se u prosjeku 148 kuna manje nego u Sanaderovo doba, a neplaćene obveze tvrtki iz mjeseca u mjesec su za trećinu veće u odnosu na prethodni!

Potrošnja pada, jednako kao i izvoz, državne tvrtke ostale su poligoni za političke obračune, a radnici su se vratili samoubilačkim industrijskim akcijama ne bi li se izborili za dostojanstvenu plaću i rad (štrajk glađu u Salonitu, blokada tvornice u MTČ-u). Jedini ozbiljniji plus u toj tromjesečnoj rekapitulaciji jest dobar posjet turista u kolovozu i rujnu, što bi se dogodilo s ovim ili onim predsjednikom Vlade. Koliko se od turizma zaradilo, objavit će naknadno, ali i bez toga konačnog zbroja zna se da su turisti popravili prihode lokalnog stanovništva i popunili državnu blagajnu, što je donekle ublažilo potrebu države da se stalno zadužuje kako bi isplatila plaće i mirovine te vratila dugove.

Premijerka Kosor osvojila je simpatije javnosti zbog dogovora sa Slovencima i pokušaja da uvede red u HDZ, ali ekonomski problemi koje je zatekla samo su nakratko stavljeni pod tepih. Očekuje se da će tvrtke tek sad krenuti u oštre rezove koji će nezaposlenost vratiti na visoke poslijeratne razine.

Ekonomisti u šali kažu da recesija nastupa kad susjed ostane bez posla, a kriza kad sam dobiješ otkaz. Gubici radnih mjesta mogli bi biti veliki ne samo u nastavku ove nego i iduće godine, a kako su građani prezaduženi, jednako kao i država, to bi moglo uzdrmati i banke. Premda su banke svima mrske, one su stup financijskog krvotoka zemlje i njihova kriza postaje kriza svih ostalih. Veći porezi - u javnosti doživljeni kao harač - nakratko su spasili budžet, ali ekonomisti tvrde da je dugoročno taj potez štetan.

Ohrabrujuće je, međutim, što je Jadranka Kosor rekordno brzo pohvatala konce i stabilizirala vlast, što joj je donijelo prešutnu podršku guvernera centralne banke i gotovo javne simpatije, inače kritičnoga, predsjednika Mesića. Dvama rebalansima proračuna J. Kosor razočarala je one koji su navijali za ozbiljnije smanjenje potrošnje, a tek će budžet za 2010. pokazati hoće li najava reformi ostati lijepa priča.

Prvi ozbiljniji test bit će uspjeh plasmana državnih obveznica, odnosno zaduživanja, bez kojega neće biti ni uspješnog zatvaranja proračuna.

Ključne riječi

Komentara 18

RA
ramirna
11:26 17.11.2009.

briši,aport što čekaš

OB
-obrisani-
21:41 06.10.2009.

@riise nije tu stotinjak kuna nego daleko puno više po primanjima. Zašto postoji taj famozni OIB? Za pranje love? Kako to da meni mjesećno i ženi uzme sveukupno 700 kuna, a ne da mi neoporezivi dio na djecu, dok drugima recimo popovima koji ne uzdržavaju djecu ne uzima ništa, pa tu imamo moju mirovinu u RH kao RVI koja se oporezuje, ali mirovine koje mi isplaćujemo za HVO se ne oporezuju. Hebaj ga, ali to ne ide jedno s drugim. Zašto nije odmah preuzela dio MOLA pod dug tako da Ina bude u većinskom vlasništvu? Zašto nije uvela najmanju kontrolicu holdingu drp d.o.o i tu bi našla silne milijune koji su drpiti i preseljeni legalno u hercegovinu? Zašto nije dala hoorr nekom umirovljeniku po rješenim slučajevima da obiđe ove osobe koje se furaju kao socijalni slučajevi i oslobodila bi bar 90% sisanja novca od socijale, jer se večina lažno prikazuje, a umirovljeniku bi to dobro došlo? Zašto nije uvela da umirovljenici mogu raditi kao nekada kućnu radinost bez plaćanja socijalnog koji već plaćaju i mirovinskog,pa da i umirovljenici malo pune kasu ali svojim radom, a ne otimanjem od najsiromašnijeg sloja? Zašto ne revidira silno provođenje HNOS-a koje je u biti samo punjenje love turističkim agencijama? Zašto mamić nije platio nikakve poreze na milijunske transfere ako smo svi jednaki? Zašto se šuker ne vozi s tramvajem ako smo svi jednaki, pa neće nitko dirati u drek,jer smrdi? Ima toga jako puno, a ona je vrlo loša političarka i svjesni uništavač svega što ima hrvatski predznak, a to joj je valjda familijarno.

OB
-obrisani-
20:53 06.10.2009.

harač je izglasan da spasi vlast a ne državu,al zar je hdz ikad bilo briga za državu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije