Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTVORENI POSTUPCI

Hanfa pokrenula nadzor nad pet društava koja se bave razmjenom virtualnih i fiducijarnih valuta

Hrvatska od 1. siječnja 2023. uvodi euro
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
10.03.2022.
u 14:55

Tikomar, Virtual Planet, Usluge Lira, blokIdea i Malega nisu djelatnost upisale u sudski registar, a Tikomar i Virtual Planet nemaju ovlaštene osobe za sprečavanje pranja novca i financiranje terorizma

Upravno vijeće Hanfe pokrenulo je neposredni nadzor nad poslovanjem pet tvrtki koje se bave uslugama razmjene virtualnih i fiducijarnih valuta. Utvrdili su da su društva Tikomar, Virtual Planet, Usluge Lira, blokIdea i Malega nisu djelatnost kojom se bave upisala u sudski registar, što je aktivnost konstitutivne naravi. 

- U okviru redovnih nadzornih aktivnosti, Ured za sprječavanje pranja novca uočio je određena odstupanja u regularnosti poslovanja, zbog čega su nad ovim društvima otvoreni postupci izvanrednog neposrednog nadzora u cilju sprečavanja mogućih bitnih štetnih posljedica za subjekt nadzora, sudionike tržišta kapitala, treće osobe ili stabilnost tržišta u cjelini – objavili su iz Hanfe nakon današnje sjednice Upravnog vijeća. 

Regulator im je naložio da djelatnost upišu u sudski registar Trgovačkog suda u Zagrebu, a društvima Tikomar i Virtual Planet i dodatne mjere koje se odnose na imenovanje ovlaštene osobe i jednog ili više zamjenika ovlaštene osobe za sprečavanje pranja novca i financiranja terorizma. Društvu Tikomar Hanfa je naložila i dostavu izvješća o provedenoj unutarnjoj reviziji sustava sprečavanja pranja novca i financiranja terorizma. 

Hanfa je na istoj sjednici donijela i izmjene Pravilnika za mirovinske i investicijske fondove i mirovinska osiguravajuća društva kojim se od sada propisuje jedinstveni identifikator za pravne osobe - LEI kao obvezni podatak u registrima.

- Izmjenama navedenih podzakonskih akata nastavljamo poticati korištenje tzv. LEI broja kod svih svojih subjekata nadzora u svrhu izvještavanja prema preporukama Europskog odbora za sistemske rizike – pojašnjava regulator. 

Na sjednici je izdano i odobrenje slovenskom društvu Summit Leasing Slovenija za izravno stjecanje te društvima Nova kreditna banka Maribor i Biser Holdings Limited za neizravno stjecanje 100-postotnog udjela u društvu Mercedes-Benz Leasing Hrvatska. 

- Summit Leasing Slovenija je specijalizirana za financiranje svih vrsta vozila, plovila, opreme i potrošačkih kredita u Sloveniji, u 100-postotnom je vlasništvu Nove kreditne banke Maribor i među vodećim je leasing društvima na slovenskom tržištu. Temeljem Ugovora o kupoprodaji 100 posto poslovnih udjela u društvu Mercedes-Benz Leasing Hrvatska između trenutačnog vlasnika Daimler Mobility AG kao prodavatelja i Summit Leasing Slovenija kao kupca, to će slovensko društvo po prvi put ući na hrvatsko leasing tržište – ističe regulator. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije