Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Izbori 2016

HAKOM upozorava: Svi skriveni brojevi koji se koriste za slanje promidžbenih poruka bit će blokirani

HAKOM je pozvao građane da svaku promidžbenu poruku koju su dobili s nepoznatog broja prijave svojem operatoru ili na adresu nezeljeni.sms@hakom.hr
09. rujna 2016. u 11:35 3 komentara 3784 prikaza
mobitel
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) upozorila je sve sudionike nedjeljnih parlamentarnih izbora da slanje promidžbenih SMS i MMS poruka mora biti isključivo s registriranih brojeva koji ne prikrivaju identitet pošiljatelja, odnosno da će svi neregistrirani brojevi biti blokirani u najkraćem mogućem vremenu.

Upozorivši sve političke stranke i sudionike izbora da je slanje promidžbenih poruka korisnicima elektroničkih komunikacija, kao i slanje elektroničke pošte, dopušteno samo pod točno određenim uvjetima koji su striktno propisani Zakonom o elektroničkim komunikacijama, HAKOM navodi da u SMS-u odnosno MMS-u korisniku mora biti jasno navedeno kako spriječiti svaku daljnju komunikaciju i to bez ikakve naknade ili troška za korisnika.

glasačka kutija Još tri dana Ovo su važne upute svim akterima za izbore. Neke stvari su strogo zabranjene Izbori IZBORI 2016. DIP: Prve potpune rezultate izbora objavit ćemo u ponoć

Građani se pozivaju da prijave ako dobiju takvu poruku s nepoznatog broja

Ako se poruke šalju uporabom automatskih pozivnih i komunikacijskih sustava, onda je Zakon još stroži i zahtijeva od pošiljatelja da prije slanja bilo kakve poruke pribavi korisnikovu privolu da smije slati promidžbene poruke, napominje HAKOM pozvavši građane da svaku promidžbenu poruku koju su dobili s nepoznatog broja prijave svojem operatoru ili na adresu nezeljeni.sms@hakom.hr.

"U subotu i nedjelju je u suradnji s operatorima osigurano dežurstvo posebnih timova koji će u najkraćem mogućem roku provjeriti prijavljene brojeve s pripadajućim porukama i blokirati sve brojeve za koje postoji ozbiljna indicija da se zloupotrebljavaju. Dodatno, ako HAKOM bude mogao identificirati vlasnika broja koji je zloupotrijebljen za nedopuštenu promidžbu, bit će pokrenut prekršajni postupak", poručuje HAKOM.

Svi primjeri promidžbenih poruka i brojeva, uključujući i podatke o vlasnicima brojeva ako su dostupni, nakon obrade bit će proslijeđeni Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) na daljnje postupanje zbog kršenja predizborne šutnje ili kršenja šutnje na sam dan izbora, dodaje se u priopćenju.

HUP pozvao članice da zaposlenicima omoguće glasovanje

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) pozvala je svoje članice da svim svojim zaposlenicima koji će raditi u nedjelju, na dan izbora, omoguće odlazak na birališta.

Pravo glasanja na izborima i sudjelovanja u odlučivanju o sastavu Hrvatskoga sabora, a time i Vlade, jedno je o temeljnih građanskih prava te i oni koji rade na dan održavanja izbora moraju imati priliku, navodi HUP.

znakovita fotografija
Nataša Janjić oglasila se prvi put nakon kaznene prijave, javila joj se i Veljača
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • Avatar Niškorist
  Niškorist:

  Heraldi poruke

 • Deleted user:

  Bravo! Vidim nekima su već usta puna demokratije, htjeli bi da su jednakiji od drugih.

 • Deleted user:

  Ne samo da je ovo suprotno postulatima ljudskih prava, nego je ovakva odluka državne agencije i protuustavna. 4000 državnih službenika se brine o poduzetnicima. HAKOM nema pametnijeg posla nego se bavi suvišnim poslovima.