Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Godišnje izvješće

Grupacija Đuro Đaković lani poslovala s gubitkom od 26,4 milijuna kuna

Đuro Đaković
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/3
28.02.2019.
u 17:18

Grupacija Đuro Đaković ostvarila je u razdoblju od siječnja do prosinca 2018. godine ukupne prihode u visini od 466,3 milijuna kuna, a ukupne rashode u visini od 492,7 milijuna kuna

Grupacija Đuro Đaković ostvarila je u razdoblju od siječnja do prosinca 2018. godine ukupne prihode u visini od 466,3 milijuna kuna, a ukupne rashode u visini od 492,7 milijuna kuna, navodi se u izvješću ove tvrtke koje dostavljeno medijima. Ostvaren je gubitak u poslovanju u iznosu od 26,4 milijuna kuna. Istovremeno je ostvarena pozitivna EBITDA u visini od 25,2 milijuna kuna.  EBITDA marža iznosi 5,5 posto (u 2017. godini EBITDA marža je bila 1,5 posto). Ovaj ostvareni neto rezultat predstavlja poboljšanje od 6,9 milijuna kuna u odnosu na ostvareno 2017. godine, dok je ostvaren bolji EBITDA za 16,8 milijuna kuna (gubitak u 2017. godini je bio 33,3 milijuna kuna, dok je ostvaren EBITDA u visini od 8,4 milijuna kuna).

Visina EBITDA kao i EBITDA marža je najviša ostvarena u posljednjih deset godina poslovanja grupacije Đuro Đaković (iako je uz navedeni EBITDA ostvaren i dodatni gubitak iz prekinutih aktivnosti od 18,1 milijuna kuna). 
- Osnovni razlog neto gubitka odnosi se na djelatnost proizvodnje teške opreme. Za ovaj segment proizvodnje donesena je odluka o prestanku djelatnosti, a kao dio poslovanja društva ĐĐ Industrijska rješenja ostvarila je tijekom 2018. godine gubitak od 18,1 milijuna kuna. Društvo ĐĐ Specijalna vozila također je ostvarilo rezultat ispod planiranog radi povećanog utroška radnih sati zbog velikog broja zahtijevanih izmjena na novom tipu vagona, njegove tehnološke složenosti, značajnog povećanja broja proizvedenih vagona mjesečno te uhodavanja proizvodnje novog  tipa vagona.  – pojašnjavaju u Đakoviću.

Izvoz je ostao glavni izvor poslovnih prihoda grupacije (64,5 posto poslovnih prihoda), te je na razini prethodne godine. U segmentu Transporta je, unatoč poteškoćama, ostvareno značajno povećanje izvoza (8,7 posto, odnosno 21,7 milijun kuna) te je time skoro nadoknađen gubitak izvoza u segmentu Industrije i energetike od proizvodnje teške opreme  (smanjenje izvoza za 20,5 milijuna kuna u 2018. godini). S obzirom da je u listopadu 2018. godine potpisan i ugovor o kreditu sa HBOR-om u visini od 95 milijuna kuna neto radni kapital grupacije Đuro Đaković je sada poboljšan i pozitivan u iznosu od 28,6 milijuna kuna. U odnosu na 2017. godinu neto radni kapital je poboljšan za 113 milijuna kuna (2017. : -84,4 milijuna kuna).

Jedan od ciljeva grupacije Đuro Đaković u 2019. godini je dovršetak procesa restrukturiranja društva Đuro Đaković Industrijska rješenja. Donesene su sve potrebne odluke o prestanku neprofitabilne djelatnosti te se u prvom dijelu godine predviđa potpuno provođenje iste. Dovršenjem planiranog Đuro Đaković Industrijska rješenja ne bi više bila generator gubitaka te bi počeli pozitivno poslovanje, a grupacija bi eventualnom prodajom dijela imovine dodatno poboljšala likvidnost.

Drugi cilj je ostvarivanje pozitivnog poslovanja u segmentu Transporta – rekonstrukcije zbog promjena tehničkih zahtjeva na vagonima su završene i prihvaćene od strane kupaca, proces uhodavanja proizvodnje novog tipa vagona stabiliziran, te je ostvaren rast prodajnih cijena vagona. Ovaj segment ima još zadatak riješiti preostale interne neefikasnosti u procesu proizvodnje. Obzirom na trenutnu ugovorenost poslova, ovaj segment poslovanja ima popunjenost kapaciteta za cijelu poslovnu 2019. godinu.
Nakon ostvarenja svih prethodno zadanih ciljeva, Đuro Đaković Grupa ima namjeru izlaska na tržište kapitala radi postizanje dugoročno održive strukture izvora financiranja i stabilnog poslovanja cjelokupne grupacije.

>>Slavonski Brod: Konferencija za medije Đuro Đaković Grupe

Komentara 2

AR
Arger
18:43 28.02.2019.

Jel trebaju generalnog menađera?

Avatar cro.adris
cro.adris
22:37 28.02.2019.

Sve što je državno ne može biti uspješno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije