Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ima li spasa?

Grčka uvodi i jednokratni porez na dobit kompanija

grcka
Reuters
05.05.2010.
u 08:34

Grčka vlada u parlament je uputila na čitanje prijedlog zakona kojim bi se uveo jednokratni porez na dobit kompanija u 2010. u sklopu trogodišnjeg plana smanjenja deficita i osiguranja paketa zajmova dogovorenog između EU-a i MMF-a.

Opći štrajk paralizirao je Grčku zbog najavljenih mjera drastičnog rezanja plaća, mirovina i socijalnih davanja, piše BBC. Stoje vlakovi, zračni promet, trajektni… . Otkako su na snazi planirane mjere štednje u zamjenu za 110 milijardi eura međunarodnog paketa pomoći, prosvjednicima su se pridužili vojnici i dio časnika koji traže da se štedi i na plaćama i bonusima parlamentarnih zastupnika, koji su izuzeti mjera štednje, a zatvorene su i državne institucije, porezni uredi, ministarstva, škole, bolnice i sve javne ustanove.

Grčka vlada u parlament je uputila na čitanje prijedlog zakona kojim bi se uveo jednokratni porez na dobit kompanija u 2010. u sklopu trogodišnjeg plana smanjenja deficita i osiguranja paketa zajmova dogovorenog između EU-a i MMF-a.

Jedan od prijedloga stroge proračunske štednje, o kojemu bi grčki parlament trebao glasovati sutra je i jednokratni porez na neto dobit koji bi se zaračunavao po stopama od 4 posto za dobit do 300.000 eura do 10 posto za dobit veću od 5 milijuna. Trogodišnjim planom dogovorenim s ECB-om, EK i MMF-om, do 2013. godine planira se, naime, uštedjeti 30 milijardi eura – i to kroz povećanje poreza na dodanu vrijednost (PDV), više trošarine na gorivo, duhanske proizvode i alkohol te smanjenje mirovina i plaća u javnom sektoru – sve kako bi se deficit proračuna Grčke 2014. srezao na manje od 3 posto BDP-a. Trenutačno iznosi 13,6 posto BDP-a.

Slovenija se kao članica eurozone obvezala osigurati 384 milijuna eura povoljnog kredita u okviru svoje 0,48-postotne kvote za paket od 80 milijardi eura kojim će u iduće tri godine članice europodručja pokušati pomoći prezaduženoj Grčkoj. No u Ljubljani su skeptični oko takvog načina solidarne pomoći. Smatraju kako planirane mjere neće biti dovoljne, s obzirom na veliki opseg sive ekonomije i predimenzionirani javni sektor Grčke.

Komentara 3

LU
lukarak
08:56 05.05.2010.

Nije javni dug ispod 3% BDPa, nego deficit proracuna, koji je sad 13.6 srezati na 3%. Javni dug im je mnogo mnogo vise od 3% BDPa.

AT
atz
11:47 05.05.2010.

nek im sada vrati pomoč takozvana republika srpska kojoj su braća iz atene tako nesebično pomagali za vrijeme genocida u bosni... rulja balkanska

DE
deželan
19:56 06.05.2010.

re : 05.05.2010. u 08:56h lukarak Strinjam se z tvojo oceno da je Grški primankljaj večji kot ga prkazujejo. Vsekakor bo dano posojila EU postavljal ostre zahteve, med ostalim tudi prave podatke o stanju Grških financ. Ti strogi pogoji EU-ja-ja je potrebno razumeti kot pomoč tistega dela Grške politike, ki želi vzpostaviti normalno stanje. Nikakor ne moremo za sedanje stanje kriviti Grke , politika je tista ki narekuje pogoje poslovanja, torej so oni tisti ki jih čakajo težke naloge. Denar ki ga bo EU dala Grčiji bo le ta morala vrniti z obrestmi, mogoče nekateri mislijo, da se to ne bo zgodilo, ker bodo objavili bankrot, a je to malo verjetno, saj bo pomoč prihajala postopoma in če Grška politika ne bo izpolnjevala zastavljenih pogojev, tudi pomoć ne bo v celoti realizirana. Grčija je lep primer, kako država troši čez vse meje žal tudi te grehe na koncu plača navaden delaven davkoplačevalec. Te Politične stranke ki so do teka pripeljale, nebi smele nikoli več sodelovati v borbi za oblast, saj so ravno s svojim delom dokazale koliko jim je do lastne države in zakaj so si želeli na oblast. lp

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije