Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kriza u grčkoj

Grčka odustaje od referenduma, burze rastu

georgios papandreou (1)
Reuters/PIXSELL
03.11.2011.
u 19:56

Regionalni indeks Stoxx Europe 600 skočio je 2,10 posto, a rast bilježe i glavni američki indeksi za više od 1 posto.

Grčki ministar financija Evangelos Venizelos rekao je u parlamentu kako neće biti referenduma o međunarodnoj pomoći, javlja Bloomberg. Mediji su već ranije objavili kako je premijer Georgij Papandreou spreman odbaciti referendum. Prema izvješću Reutersa, Papandreu je izjavio da će odustati od referenduma o europskom planu izvlačenja Grčke iz dugova ako konzervativna oporba pristane podržati taj plan u parlamentu. Tijekom dana su se pojavila i nagađanja o mogućoj premijerovoj ostavci, ali to su opovrgnuli grčki mediji.

Papandreou je početkom tjedna snažno uznemirio europske čelnike i tržišta kapitala najavom referenduma o već dogovorenoj međunarodnoj pomoći. Podsjetimo, čelnici eurozone dogovorili su prošli tjedan na sastanku u Bruxellesu da će Ateni osigurati novi paket pomoći vrijedan 130 milijarda eura koji uključuje i otpis polovice dugova.

Vijesti iz Grčke povoljno su se odrazile na europske dionice. Londonski FTSE 100 ojačao je 1,12 posto, pariški CAC 40 za 2,73 posto, a frankfurtski DAX 2,81 posto. Regionalni indeks Stoxx Europe 600 skočio je 2,10 posto na 242,20 bodova. Rast trenutno bilježe i glavni američki indeksi, i to za više od 1 posto.

Ključne riječi

Komentara 15

OB
-obrisani-
20:23 03.11.2011.

Ma ko ih,mislim na grke.... Oni bi bili posteni i e**** ali ne ide ...Ili ovak ili onak , oboje ne ide...

Avatar flegmatik
flegmatik
20:31 03.11.2011.

Kad je referendum bio najavljen, burze su padale. Sada, kad se odustalo od demokratskog prava grckog naroda na referendum, burze skacu. Dakle, demokracija i biznis ne idu ruku pod ruku.

ST
stargate
22:57 03.11.2011.

Koliko se moze primjetit da bi Israel mogao napasti Iran kakve ce to posljedice biti za burze u svijetu.Ako nije jedno onda je nesto drugo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije