Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projekti

Gradnja Ikee počinje već ove godine?

\'ikea_nnn_unu_140710\'
15.02.2011.
u 15:57

Ostala je otvorena još samo zadnja stavka, više tehničke prirode, vezana za lokalnu cestu – kazao je Milošević, tako da su u Ikei prilično optimistični da će uskoro konačno početi graditi projekt vrijedan 2,2 milijarde kuna

Otklonjene su dvije od tri prepreke za početak gradnje Ikeina trgovačkog centra u Rugvici, potvrdio je potpredsjednik Vlade Domagoj Milošević, ističući da je s HAC-om dogovorena platforma tko će koliki dio financirati po pitanju prometnog čvorišta Ivanja Reka te napravljen izračun za prenamjenu zemljišta prema skorom prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

– Ostala je otvorena još samo zadnja stavka, koja je više tehničke prirode, vezana za lokalnu cestu – kazao je Milošević, tako da su u Ikei prilično optimistični da će uskoro konačno krenuti i s gradnjom projekta vrijednog 2,2 milijarde kuna.

Igor Štefanac, glasnogovornik Ikee, odgovara kako bi u tom slučaju, ovisno o dinamici konačnog rješavanja dosadašnjih teškoća, gradnja Ikee mogla početi već ove, a završiti krajem 2012. godine.

U Ikei još nemaju saznanja što se konkretno "kuha" po pitanju izmjena i dopuna starog zakona. No Ustavni je sud suspendirao članak 25. starog zakona koji se tiče kriterija i cijene prenamjene poljoprivrednog zemljišta, što znači da Ikea, nakon što je Općina Rugvica izmijenila prostorni plan, nije mogla platiti niti je znala koliko će je u trenutku gradnje stajati prenamjena oko 28 hektara poljoprivrednog zemljišta u građevinsko.

– Sada čekamo da vidimo hoće li se donijeti novi zakon, kako se čuje u javnosti, ili će se to raditi po starom (postojećem) zakonu. Još se, naime, čeka očitovanje Ustavnog suda hoće li ili ne ukinuti sporni članak 25. – kaže Štefanac, ističući kako su s HAC-om u završnoj fazi dogovora oko ugovora o sufinanciranju prometnog čvorišta Ivanja Reka. Premještanje naplatnih kućica pak samostalni je projekt HAC-a još od 2005., kad Ikea još nije ni bila u Hrvatskoj.  

Švedski je lanac namještaja u ledinu koja tek čeka građevince i strojeve uložio već više od 34 milijuna eura. Zagrebačka Ikea bit će na 34.000 četvornih metara na prvom katu trgovačkog centra ukupne površine 140.000 četvornih metara. Ostatak s oko 320 trgovina dao bi se u najam renomiranim svjetskim trgovcima i brendovima. To će biti prvi put da Ikea gradi integrirani model robne kuće na dva kata pod jednim krovom i s golemim atrijem od 2000 četvornih metara.

Zagrebačka Ikea trebala bi ujedno biti i prva u regiji zemalja bivše države, gdje Šveđani ukupno planiraju otvoriti osam trgovačkih centara i devet svojih robnih kuća. Ikei na istočnom prilazu Zagrebu gravitira čak 1,8 milijuna potencijalnih kupaca koji žive u okruženju, što je daleko više nego u zapadnom dijelu zagrebačkog prstena, gdje je većina trgovačkih objekata.

Centar pokraj Rugvice zapošljavat će oko 2700 radnika i imat će 6000 parkirališnih mjesta. Očekuje se da će ga godišnje posjetiti oko 12,3 milijuna kupaca, koji su do sada u najbližim Ikeama u susjednim državama ostavljali više od 60 milijuna eura godišnje.

Komentara 11

LU
lutomirski
08:45 17.02.2011.

Jezi mi se koza kad vidim ove komentare pogotovo ovaj od \"crocro1\" strasno ali narod ne poduzima nista, mozda im treba sve uzeti ispod nos da bi reagirali, zato ta zemlja nema buducnosti i zato mlade bjeze trbuhom za kruhom u inozemstvo !!!!

UK
Ugo Kajvez
17:26 15.02.2011.

Super, ... još više bofl robe iz kine po 25 kuna ............

JA
jalnus
17:34 15.02.2011.

Domagoj Ivan Milosevic,sin Radenka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije