Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Blagdanski šoping

Građani dnevno potroše više od 550 milijuna kuna

kupovina, šoping
Slavko Midžor/PIXSELL
24.12.2013.
u 17:00

Trgovci nezadovoljni: Potrošnja u trgovačkim centrima manja je i 30 posto u odnosu na prošlu godinu.

Prosinačka potrošačka groznica ulazi u završnicu. Građani su prošlog petka potrošili više od pola milijarde kuna, odnosno 554,7 milijuna, za što im je izdano čak 7,3 milijuna računa, a slično je, prema podacima Porezne uprave, bilo i u subotu. U trgovinama diljem Hrvatske “ispeglalo” se na kartice ili platilo gotovinom 6,6 milijuna računa u vrijednosti 551,3 milijuna kuna, a u nedjelju pak 3,99 milijuna za 304,8 milijuna kuna.

Blagdanski rekordi

– Zakon o fiskalizaciji na snazi je od 1. siječnja 2013. pa nismo u mogućnosti usporediti te brojke s danima iz lanjske godine – tvrde iz Porezne uprave. No kako se špica potrošnje poslovično veže uz blagdane, rekord od 20. prosinca ove je godine zadnji put premašen dan prije Svih svetih, 31. listopada, kada je izdano više od 7 milijuna računa, dok ovogodišnji rekord drži dan prije Velike Gospe, 14. kolovoza, sa 9,5 milijuna računa.

– Svake godine nadam se da ću izbjeći blagdansku gužvu, no opet kupujem u zadnji čas – tuži se Jadranka Z. koju smo zatekli u zagrebačkom Avenue Mallu. A to je upravo “karta” na koju računaju trgovci, nezadovoljni prodajom. Kupce vrebaju i popustima, češćim i većim nego proteklih godina. No građani se tuže kako se cijene na popustu u jednom, u drugom dućanu podrazumijevaju i bez popusta. I ponuda je, tvrde, loša, daleko od one kakvu neki strani trgovački lanci nude u podružnicama u drugim zemljama EU. No očito se računa na božićnu kupnju na brzinu, kad su potrošači najmanje racionalni.

Teško do lanjskih rezultata

Svake godine lome se koplja kolika je zapravo blagdanska potrošnja u prosincu, za koju se u HGK-u nadaju da bi mogla biti oko 11 milijardi kuna, kao i lani. Uobičajeni mjesečni prosjek je 9,3 milijarde, u koju ulaze i troškovi vezani uz kupnju motornih vozila i naftnih derivata, pa ispada da bi prosinačka potrošnja, s tim stavkama, mogla biti oko 1,7 milijardi kuna. U Nezavisnim hrvatskim sindikatima tvrde kako za to nema šanse jer je ove godine i manje božićnica koje bi dizale zamrlu potrošnju, a ni Vlada ne širi optimizam koji bi pogurao potonulo gospodarstvo. Željko Jeger, predsjednik Udruge zakupaca u trgovačkim centrima, kaže kako su na netom održanoj skupštini on i kolege zaključili kako je prodaja odjeće i obuće u RH pala između 5 i 20 posto, u Zagrebu 15, a ako se uračunaju i efekti fiskalizacije, i 30 posto!     

Komentara 1

LU
lutomirski
12:48 25.12.2013.

opet lazete,i sta ce ti brojevi,ljudi uopce nemaju novaca da toliko trose, jedino da slijedcih 11 mjeseci gladuju, kakvim se to forama opet bavite, ta drzava je utvrdena na lazima i prevari...uostalom izracunajte sami..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije