Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skandalozne otpremine

Goran Marić: Nismo mi postavljali upravu Jadrana

Jadran Crikvenica
Foto: Borna Filić/PIXSELL
20.02.2018.
u 11:55

Trebaju se prodati još hoteli Maestral u Dubrovniku, a ministar Marić za njih očekuje ponudu veću od 
115 milijuna kuna

Na prodaji tri hotelske kuće, Jadran Crikvenica, Makarska Hoteli i Club Adriatic država je ubrala 426 milijuna kuna, a ugovorila i više od milijardu kuna obvezujućih ulaganja, pohvalio se ministar državne imovine Goran Marić dodavši da još ima prodati Hotele Maestral, za koje je siguran da će donijeti više od 115 milijuna kuna u državnu blagajnu. Hotelski sektor tim bi bio prodan, ali da se država ne odriče utjecaja vidljivo je iz imenovanja nove Uprave Jadrana na četiri godine uoči dolaska novog vlasnika.

Petrokemija će biti spašena

Novi menadžeri su osigurani milijunskim otpremninama koje će postati obveza novim vlasnicima. Obvezujuću ponudu predali su Erste plavi i PBZ Croatia Osiguranje, dva društva za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima. Riječ je o transakciji od 200 milijuna kuna, koja je nepotrebno opterećena s nekoliko potencijalnih milijuna kuna potrebnih za otpremnine. Ugovor nije još potpisan, ali sasvim je izvjesno da će novi vlasnici sami birati svoje menadžere, naročito jer će tvrtku pojačati s dodatnih 200 milijuna kuna za investicije, a plan o astronomskim otpremninama vjerojatno će pasti u vodu. Ministar Marić pak skida odgovornost sa sebe i tvrdi da njegov resor nema veze sa skandaloznim imenovanjima napravljenim uoči prodaje tvrtke, ali isto tako tvrdi da nije pobornik “prakse imenovanja uprava na nekoliko mjeseci”. Uoči samog imenovanja nove uprave, zaštićene otpremninama, predlagalo se produljenje mandata postojećoj upravi na rok od šest mjeseci, kako bi se premostio period dok novi vlasnik ne zasjedne u tvrtku. Sada kada su prodani svi hoteli iz državnog portfelja, ministarstvo kreće s prodajom vojnih objekata. Marić je najavio da su u pripremi privatizacije hotela Zagreb u Duilovu i Iž u Zadru, kao i da su s MORH-om dogovorili preuzimanje objekta u Kuparima. U visokoj fazi pripreme je i objekt bivše tvornice TEF u Šibeniku gdje se očekuju ulaganja od milijardu kuna te lokacije Muzil u Puli. I dok u turizmu ide dobro i ima ulagača za Petrokemiju ih je teže naći. Ministar Marić nije želio reći hoće li Vlada preuzeti dio duga Petrokemije teških 800 milijuna kuna, a koji su uvjet za ulazak strateških tvrtki u suvlasništvo kutinske industrije, ali je rekao da bi “on za Petrokemiju napravio puno” i da će država napraviti sve u svojoj moći da spasi petrokemijsku industriju.

Tisuću bespravnih stanara

Ministarstvo je nakon nekoliko natječaja sklopilo 57 ugovora o najmu poslovnih prostora koji će donijeti devet milijuna zakupnine godišnje. Prodajom stanova su zasad utržili 11 milijuna kuna za 19 nekretnina, a nadaju se da će na prodaji 12 vila uprihoditi više od 40 milijuna kuna. Dvije najeksponiranije vile, ona u kojoj je stolovao bivši predsjednik Stipe Mesić te ona koju je bespravo koristio sin Josipa Broza Tita prema Marićevu izračunu donijet će više od deset milijuna kuna u proračun. Problem postoji čak i sa službenim stanovima, onima koje država plaća za dužnosnike. U 112 službenih stanova imaju, kaže Marić, desetke stanara koji na njih nemaju pravo, a riječ je o djeci bivših dužnosnika ili bivšim dužnosnicima. Veliki potencijal predstavljaju nekretnine kojima je ministarstvo u suvlasništvu. U takvom je obliku vlasništva čak 900 poslovnih prostora i 650 stanova, dok je u državnim stanovima tisuću bespravnih stanara.    

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije