Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u maslinovoj komini

Gligora: Nisam imao mira dok nisam proizveo najbolji sir na svijetu

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
26.03.2014.
u 12:48

Sirana Gligora dosad je nagrađivana kao sirana koja izrađuje najbolje sireve u Europi, a sada je dobila i gotovo maksimalnih 99,9 od 100 bodova na svjetskom prvenstvu u SAD-u

- Dugo sam razmišljao o pravljenju sira u maslinovoj komini. Nisam imao mira dok ga ne napravim. Eto postao je i najbolji sir na svijetu. Ovo nam je rekao direktor sirane Gligora iz Kolana, Ivan Gligora nakon što je njegov sir iz maslinove komine prije nekoliko dana osvojio prvo mjesto u kategoriji ovčjih sireva na World Cheese Championship u Wisconsinu.

Sirana Gligora dosad je nagrađivana i kao sirana koja izrađuje najbolje sireve u Europi, a sada je dobila i gotovo maksimalnih 99,90 od 100 bodova na svjetskom prvenstvu u SAD-u. Paški sir iz maslinove komine osvojio je titulu u kategoriji tvrdih ovčjih sireva. U konkurenciji preko 2600 sireva iz dvadesetak zemalja sir iz maslinove komine izrađen nakon sazrijevanja potapljanjem u komine s ostatcima maslina od pravljenja ulja, nagrađen je svega nekoliko mjeseci nakon što je dan na tržište.

- Dakako da sam ponosan i povećat ćemo količine za tržište. Bit će i novih proizvoda. Ovaj sir je po meni najbolji okusom jer uz sve ostalo ima posebnu aromu. Ideja o paškom siru  iz maslinove komine je došla iz paške tradicionalne izrade sira u moštu. Kora sira ima smeđu boju i specifičnu aromu zrijući u maslinovoj komini. Ovo je paški sir s okusom maslinovog ulja i takav okus ne može se dobiti kada gotov paški sir umočite u maslinovo ulje  - rekao nam je vlasnik i direktor Sirane Gligora, Ivan Gligora.

Svjetsku titulu paški sir sirane Gligora dobio je i nedavno i na natjecanju za najbolji sir u Nantwichu u Velikoj Britaniji u konkurenciji preko 4000 sireva. Novom titulom na američkom tlu zaokruženo je preko 40 godina rada u mljekarstvu Ivana Gligore i njegove vrijedne obitelji. U malom mjestu sa svega oko 700 stanovnika danas je sirarstvo i mljekarstvo unosan, ali i dalje mukotrpan posao. Gligorina sirana vrijedi nekoliko milijuna eura, no unatoč svim ulaganjima kapaciteti proizvodnje sira koji se uvijek proda ne mogu biti povećani. Paškog bilja i paške ovce ima u ograničenim količinama i najviše 400-tinjak tona paškog sira neće se moći povećati u značajnim količinama.

Sirana Gligora proizvede 50-tak tona paškog sira, a mogu se pohvaliti da su njihov sir probali engleska kraljica, Bill Gates, Vladimir Putin i posebno ističu i Papa Ivan Pavao II. Ovaj cijenjeni hrvatski izvozni proizvod unatoč cijeni od oko 260 kuna po kilogramu, proda se gotovo uvijek u cijelosti.

>> Paški sir iz maslinove komine osvojio zlato u SAD-u

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar tajar
tajar
10:23 26.03.2014.

Sir proizveden iz otpada. Bolje bi bilo da je šutio o "tajnama" svoje proizvodnje!

EV
evropljanin
12:25 26.03.2014.

opet najbolji na svijetu! vas svijet zaista je maleni. meni uopste nije ukusan .

Avatar AzimBeciri
AzimBeciri
15:13 26.03.2014.

Kupio sam ga jednom u USA.Nije loš al nije ni sluga siru koji je nekoć proizvodila sirana Pag.Činimise da je u to vreme bila jedina sirana na Pagu.Bolji sir se samo mogao dobiti od privatnih proizvođača,al su mnogi od njih varali mešajući krompir ili kravlje mleko.Sirana Pag je vecinu svog mleka dobavljala iz Bosne.Jer lokalnog mleka nije bilo dovoljno.U stvari svi su varali.Originalan sir se mogao dobiti samo od dobrog prijatelja koji ga sam proizvodi. Ja govorim o vremenu 30-40 godina ranije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije