Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spas ili stečaj?

Geneza i Grad Rovinj spašavaju tvornicu ribe Mirna

mirna rovinj
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
06.02.2014.
u 11:37

Potencijalni strateški partneri spremni su u posrnulu tvornicu uložiti 9 milijuna kuna

Najkasnije do idućeg četvrtka, za kada je zakazano ročište, znat će se hoće li Ministarstvo financija dati zeleno svjetlo za opstanak Mirne Rovinj, od koje vjerovnici, zajedno s povezanim društvom Mirna Ribolov, potražuju 47 milijuna kuna.

Linić neumoljiv

Nakon što je ministar Slavko Linić kazao kako inzistira na dopunskom kapitalu bez kojega se rovinjska tvrtka neće održati, novim planom financijskog i operativnog restrukturiranja u postupku predstečajne nagodbe, kojeg bi danas trebalo razmotriti savjetodavno vijeće Ministarstva, predlaže se da Geneza i Grad Rovinj kao strateški partneri dokapitaliziraju društvo s 9 milijuna kuna. Geneza, koja u Mirni već godinu i pol provodi plan kriznog menadžmenta, preuzela bi potraživanja od HPB-a u iznosu od oko 4,6 milijuna kuna i za toliko dokapitalizirala Mirnu, dodatno ju rasteretila i omogućila joj likvidnost. Grad Rovinj dokapitalizirao bi je pak u vrijednosti vlastitih potraživanja od oko 935 tisuća kuna. Razliku od 3,5 milijuna kuna, dva bi strateška partnera uplatila u novcu u roku 90 dana od pravomoćnosti rješenja o sklapanju nagodbe pred Trgovačkim sudom.

Ponuđenim planom dokapitalizacije Grad Rovinj i Geneza stekli bi 76,52% društva, stari vlasnici oko 24%, a financijske institucije 0,25 posto udjela, čime bi se stvorili potrebni uvjeti za dugoročno održivo poslovanje i zaposlenost. Tome u prilog govore i rezultati financijskog i operativnog restrukturiranja od strane Geneze, tijekom kojih je osigurana stabilnost u poslovanju te redovite isplate prema ključnim dobavljačima i zaposlenicima. Predsjednik uprave Saša Krobot kaže kako je prodaja na domaćem tržištu povećana je za 47, a na inozemnom za 27%.

Rekordi u proizvodnji

– U 2013. proizvedeno je rekordnih 22,8 milijuna komada ribljih konzervi, 14% više nego godinu ranije. Otkup ribe lani je povećan za 46%, na oko 4 milijuna kilograma, a ukupni prihodi za 2%, na 66,2 milijuna kuna. U godinu i pol zaposleno je 65 radnika, čime se njihov broj povećao na 250 – tvrdi Krobot. Objašnjava kako Mirna osigurava zaposlenost i za više od 100 kooperanata te više od 400 ribara na 50 brodova. Uspije li predstečajni plan Mirne, Krobot kaže da će se novac strateških partnera iskoristiti i kao brza investicija u modernizaciju pogona, kako bi se stekli uvjeti za dobivanje izvoznog broja za tržište EU, proizvodnja Mirne povećala 60%, a s njome i broj radnika te mogućnost trajnog opstanka kompanije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije