Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Francuska Groupama grupa preuzima OTP osiguranje

Internacionalna divizija nosi 2,2 milijarde eura premijskog prihoda
31. ožujka 2021. u 22:57 0 komentara 153 prikaza
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

U tržišnu utakmicu u industriji osiguranja u Hrvatskoj uskoro bi se trebao uključiti novi međunarodni igrač, što se nije dogodilo već duže vrijeme. Zagrebačka podružnica Sava osiguranja prije godinu i pol preuzela portfelj Ergo životnog i Ergo osiguranja, dok je prošle godine Generali “poklopio” Izvor osiguranje, a potom i prenio cjelokupan portfelj zagrebačke podružnice Generali Zavarovalnice. Sada se na tržište sprema ući francuska Groupama grupa, i to preuzimanjem OTP osiguranja.

predsjednik Upravnog vijeća Hanfe, Ante Žigman HANFA UVELA KODEKS Hrvatska i EU daleko su od rodne ravnopravnosti u upravama i nadzornim odborima kompanija

Neslužbeno, trenutno se ishođuje odobrenje Hanfe kao regulatora za nebankovni financijski sektor, što znači da bi potvrda mogla uslijediti za koji tjedan ili mjesec. To će ujedno biti i povratak francuskih investitora na financijsko tržište u Hrvatskoj, nakon što se prije nekih pet godina iz bankarstva povukao Societe Generale.

OTP - fokus na bankarstvu

Francuski osiguravatelj glavni korak u tom smjeru napravio je još potkraj 2020. potpisivanjem sporazuma između njegove mađarske podružnice, Groupama Biztosito, i OTP banke kao 100-postotnog vlasnika OTP osiguranja. Ta je transakcija samo podcrtala uske veze između Groupama grupe i mađarske OTP banke u zemljama središnje i istočne Europe. Francuska je kompanija i jedan od četiri dioničara koji u vlasničkoj strukturi mađarske banke drže (pojedinačno) više od pet posto. Mađarski vlasnici ovdašnje banke, pak, biznis osiguranja u Hrvatskoj kupili su u paketu s preuzimanjem nekadašnje SG Splitske banke od Societe Generalea. Tom je prilikom Societe Generale osiguranju, koje je s radom u Hrvatskoj započelo 2009. promijenjeno i ime.

OTP je, međutim, u Hrvatskoj daleko više fokusiran na bankarski biznis. O tome svjedoči i skroman tržišni udjel OTP osiguranja od ukupno 0,3 posto, što u cijelosti proizlazi iz ponude proizvoda životnih osiguranja u kojima pak s nešto više od 33 milijuna kuna bruto zaračunate premije na tržištu participira nepunih 1,3 posto.

Hanfa - Ilustracija Primaju prijedloge i primjedbe HANFA otvara javnu raspravu o regulatornom rasterećenju investicijskih fondova

Zbog svega je zapravo razumljivo što OTP prepušta ovdašnji biznis osiguranja jednom od svojih najvećih dioničara s ambicija širenja osigurateljnog biznisa u regiji. Okončanjem tog preuzimanja, a u Groupami računaju da će se transakcija kompletirati u prvom polugodištu, Francuzi će svoje poslovne operacije proširiti s (do)sadašnjih 10 na 11 tržišta. Uz matično francusko tržište, trenutno su prisutni u niz europskih zemalja (Italija, Mađarska, Rumunjska, Bugarska, Slovačka, Grčka, Turska), te u Tunisu i Kini. Internacionalna divizija nosi im 2,2 milijarde eura premijskog prihoda od ukupno ostvarenih 14,4 milijarde eura.

Glavno tržište Italija

Uz skroman premijski rast (1,7 posto) Grupa je za 2020. iskazala 177 milijuna eura neto dobiti, gotovo upola manje nego godinu prije (345 milijuna) i znatno oštriji pad nego na razini operativne dobiti (306 prema 413 mil.). U inozemnim podružnicama zapošljavaju oko šest tisuća ljudi, a na matičnom francuskom oko 25 tisuća. Glavno inozemno tržište Groupame trenutno je Italija s 1,2 milijarde eura premijskog prihoda, a među značajnijima su im i Mađarska i Rumunjska u kojima, primjerice, u segmentu neživotnih osiguranja drže četvrto odnosno peto mjesto. Pritom su prošle godine u Italiji zabilježili premijski pad (6,5 posto), dok su npr. u zemljama srednje i istočne Europe rasli po stopi od 3,7 posto. U Turskoj i Grčkoj premijski rast bio je i veći, a u kontekstu potencijala rasta uz neizostavnu Kinu u toj grupaciji s ukupnom aktivom vrijednom 78,6 milijardi eura apostrofiraju i Tunis. Budući da francuska kompanija pokriva širok spektar polica osiguranja, realno je očekivati da će OTP osiguranje nakon njezina preuzimanja izaći iz okvira ponude isključivo životnih osiguranja u Hrvatskoj. Koliko agresivno i koliko uspješno, pokazat će vrijeme.

Severina najavila veliku regionalnu turneju "The Magic Tour"
NIJE JOJ BILO LAKO
Severina nakon 17 godina progovorila o čuvenoj snimci: 'Šest mjeseci nisam izašla iz kuće'
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.