Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

HANFA otvara javnu raspravu o regulatornom rasterećenju investicijskih fondova

Javnim savjetovanjem o mogućem olabavljivanju regulative Hanfa nastoji prikupiti stavove o efikasnosti i proporcionalnosti postojećeg zakonskog i podzakonskog okvira koji se primjenjuje na alternativne investicijske fondove (AIF) i njihove upravitelje (UAIF)
24. veljače 2021. u 11:41 0 komentara 80 prikaza
Hanfa - Ilustracija
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) otvara javno savjetovanje o Zakonu o alternativnim investicijskim fondovima (ZAIF) kako bi se utvrdilo postoje li trenutačno suvišne zakonske i regulatorne zapreke za poslovanje društava za upravljanje alternativnim investicijskim fondovima te da bi se otvorio dodatni prostor za ulaganja u alternativne investicijske fondove. Iz Hanfe poručuju kako je ovaj cilj usklađen i sa širim ciljem razvoja tržišta kapitala kao pokretača gospodarskog oporavka Europske unije pa je inicijativa, između ostalog, potaknuta i izvješćem Europske komisije u kojem se ocjenjuje Direktiva o upraviteljima alternativnih investicijskih fondova (AIFM Direktiva).

Zagreb: Predstavljanje edukativnog portala Hanfe PRIJAVE OD 17. VELJAČE Hanfa uvela online ispite za osiguranja

Javnim savjetovanjem o mogućem olabavljivanju regulative Hanfa nastoji prikupiti stavove o efikasnosti i proporcionalnosti postojećeg zakonskog i podzakonskog okvira koji se primjenjuje na alternativne investicijske fondove (AIF) i njihove upravitelje (UAIF). Svoje mišljenje osim upravitelja i distributera alternativnih investicijskih fondova mogu dati i drugi predstavnici industrije, ulagača i udruga za zaštitu ulagača, kao i sve zainteresirane osobe.

- Iako je javno savjetovanje ponajprije namijenjeno subjektima na koje se izravno primjenjuju obveze iz ZAIF-a, ono je jednako važno i za institucionalne i profesionalne ulagače, ali i za male ulagače koji već ulažu ili planiraju ulagati u alternativne investicijske fondove - kažu u Hanfi.

Jedan o specifičnih ciljeva ovog savjetovanja je i stvaranje jasnog pregleda stavova dionika na tržištu u vezi onih dijelova ZAIF-a gdje postoji određena posebnost u nacionalnom propisu u odnosu na AIFM Direktivu. U tom smislu, posebno važna područja za koje se traži mišljenje poslovne zajednice odnose se na posebnosti lokalnog tržišta i povezanih odredbi ZAIF-a u odnosu na pravni okvir kojeg propisuje AIFM Direktiva.

U Hrvatskoj je trenutačno 39 alternativnih investicijskih fondova. Za razliku od UCITS fondova, alternativnim investicijskim fondovima dozvoljeno je ulagati u širi spektar imovine, primjerice u poduzeća koja nisu na tržištu kapitala, a kojima je potrebna dodatna investicija. Nisu namijenjeni svim ulagačima, ali zbog svoje strukture ulaganja i interesa profesionalnih i institucionalnih ulagatelja mogu biti dobar alternativni izvor financiranja za poduzeća te pridonijeti povećanju gospodarske aktivnosti.

Prema podacima s kraja lipnja 2020. vrijednost njihove imovine u Hrvatskoj iznosila je 4,4 milijarde kuna što je tek 1,1 posto hrvatskog BDP-a u usporedbi s Njemačkom u kojoj iznos neto imovine AIF fondova čini čak 57,8 BDP-a, u Francuskoj 48 posto, a na razini EU-a 48,4 posto BDP-a. Razvoj industrije alternativnih fondova omogućio bi među ostalim, širi izbor dugoročnog financiranja za poduzeća, posebno malih i srednjih.

FILE PHOTO: The Twitter and Facebook logos along with binary cyber codes are seen in this illustration Iza mamaca za ulaganje nije kineska vlada Hanfa upozorava: Oglasi na Facebooku o kineskoj kriptovaluti su prevara

Na rang ljestvici 28 odabranih europskih zemalja Hrvatska je prema neto imovini alternativnih investicijskih fondova na 26 mjestu ispred Slovenije i Bugarske.

Mišljenja i komentari na javno savjetovanje mogu se dostaviti ili posredstvom strukovnih udruženja pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, ali i individualno.

Prijedlozi će se zaprimati do 12. ožujka 2021. na mail adresu: zaif@hanfa.hr. Ukoliko je pojedini dokument ili prijedlog povjerljiv također ga je moguće dostaviti, uz dodatnu naznaku povjerljivosti. Komentari dostavljeni anonimno neće se obrađivati.

Nakon prikupljenih završetka javnog savjetovanja Hanfa će pristigle odgovore uzeti u obzir, kako u primjeni postojećih odredbi ZAIF-a, tako i u potencijalnim budućim izmjenama samih odredbi ZAIF-a i provedbenih akata donesenih na temelju ZAIF-a. Dokument za javno savjetovanje kao i obrazac za dostavu komentara mogu se pronaći na internetskoj stranici Hanfe.

EKSKLUZIVNE SNIMKE
VIDEO Braća Mamić žive opušteno u BiH: Evo čime se bave u slobodno vrijeme
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.