Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Hrvatska i EU daleko su od rodne ravnopravnosti u upravama i nadzornim odborima kompanija

Kodeksom nije određeno koji je poželjan postotak žena u upravi i nadzorom odboru, već se definira da društvo treba postaviti takav cilj te će Hanfa u nadolazećim godinama pratiti na koji će način nadzorni odbori pristupiti toj problematici.
08. ožujka 2021. u 12:30 1 komentara 116 prikaza
predsjednik Upravnog vijeća Hanfe, Ante Žigman
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

U Hrvatskoj žene čine 16 posto uprava društava koja kotiraju na Zagrebačkoj burzi, dok im je udio u nadzornim odborima nešto veći, 22 posto, pokazuju podaci iz Sudskog registra za kraj 2020.

Regulacija rada na online platformama Dostavljači hrane i vozači morat će biti u radnom odnosu?

Iz Hanfe ističu da se posljednjih desetljeća na razini EU poduzimaju mnogobrojni napori da se poveća prisutnost žena u upravama i NO-ima kompanija, a uglavnom su usmjereni na usvajanje različitih preporuka, primjerice, putem kodeksa korporativnog upravljanja ili poticanjem kompanija na donošenje vlastitih pravila za postizanja ravnoteže u spolnoj strukturi uprava i nadzornih odbora.

- Tim nastojanjima pridružila se i Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga koja je u listopadu 2019. usvojila novi Kodeks korporativnog upravljanja, kojim je aktualizirala pitanje spolne ravnopravnosti u upravama i NO-ima kompanija čiji su vrijednosni papiri uvršteni na Zagrebačku burzu te je prvi put unesena odredba koja uređuje pitanje udjela žena i rodne ravnopravnosti - kažu u Hanfi ze dodaju da novi Kodeks propisuje da nadzorni odbor kompanije mora svakih pet godina odrediti ciljani postotak ženskih članova u upravi i nadzornom odboru koji se mora realizirati u petogodišnjem razdoblju.

Cilj mora biti objavljen u godišnjem izvješću društva zajedno s objašnjenjem zašto je odabran upravo taj postotak, planom ostvarivanja te izvještajem o napredovanju prema postavljenom cilju.  Kodeksom nije određeno koji je poželjan postotak žena u upravi i nadzorom odboru, već se definira da društvo treba postaviti takav cilj te će Hanfa u nadolazećim godinama pratiti na koji će način nadzorni odbori pristupiti toj problematici.

Ilustracija TRI MODELA Lidl u svoj asortiman uvrstio i automobile, prodavat će ih po diskontnim cijenama

 - Jednakost između žena i muškaraca jedna je od temeljnih vrijednosti Europske unije, no usprkos namjerama da se dosegne postotak od 40 posto do 2020. godine, podaci još uvijek nisu zadovoljavajući. Hanfa je kroz novi Kodeks korporativnog upravljanja aktualizirala pitanje spolne ravnopravnosti u upravama i nadzornim odborima društava čije su dionice uvrštene na uređeno tržište Zagrebačke burze. Novim je Kodeksom prvi put unesena odredba kojom se uređuje pitanje rodne ravnopravnosti u upravama i nadzornim odborima te je to dobar način da te kompanije rodnu ravnopravnost na najvišim upravljačkim pozicijama definiraju kao važan strateški cilj i u tome postanu primjer i drugim društvima - komentirao je predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman.

Prema podacima Hanfe u posljednjih desetak godina došlo je do značajne promjene spolne strukture u nadzornim odborima kompanija na Zagrebačkoj burzi te je udio žena povećan s 18 posto u 2010. godini na 35 posto u 2019. No u 2020. godini dolazi do ponovnog smanjenja udjela zbog povlačenja jednog dijela izdavatelja s uvrštenja na uređenom tržištu. U istom razdoblju spolna struktura u upravama izdavatelja dionica nije se značajno mijenjala te se kretala između 12 i 17 posto.

Većinom iz dva sektora Ovo su hrvatske kompanije budućnosti: Tko je spreman za 4. industrijsku revoluciju

U većini zemalja OECD-a i G20 prevladava monistički ustroj (postojanje upravnog odbora), dok u Hrvatskoj postoji dualistički ustroj (postojanje uprave i nadzornog odbora), a podaci pokazuju da  43 posto zemalja OECD-a i G20 imaju udio žena u upravnim odborima društava u rasponima manjima od 15 posto, kao i u rangu od 15 do 33 posto. U ta dva raspona zastupljeno je 86 posto zemalja.

Kod 10 posto zemalja udio žena u upravnim odborima veći je od 33 posto. U Hrvatskoj je kod najvećeg broja izdavatelja udio žena u upravama, nadzornim odborima te ukupno u upravama i nadzornima manji od 15 posto.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

ogorčena glumica
Marijana Mikulić: Moj sin ne govori, ne gleda u oči i ne odaziva se na svoje ime, a terapija počinje tek za 6- 9 mjeseci
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati