Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raskid

Franck više ne zastupa Lavazzu

kavazza
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
06.02.2016.
u 14:30

Nova poslovna politika Lavazze onemogućila je ostvarivanje punog potencijala tog brenda tržištu RH, kažu u Francku

Gala Plus, uvoznik i distributer Lavazza kave za Hrvatsku, početkom ove godine inicirala je raskid ugovora s principalom Lavazze Italia, priopćili su iz te tvrtke u vlasništvu zagrebačkog Francka. U priopćenju se navodi kako je to rezultat izmijenjene strategije ulaganja Lavazze u razvoj tržišta kave. Takva poslovna politika onemogućila je ostvarivanje punog potencijala brenda Lavazza na hrvatskome tržištu što je ujedno ograničilo prostor djelovanja Gale Plus u učinkovitom odgovaranju na svakodnevne potrebe tržišta.

Prihodi neisplativi 

Time je, ističu, neposredno u pitanje dovedena stabilnost tržišnog položaja i dugoročna održivost poslovanja Gale Plus zbog čega je društvo bilo prisiljeno raskinuti ugovor o distribuciji Lavazza kave u Hrvatskoj. Do daljnjega će, kako doznajemo, ta tvrtka nastaviti poslovanje kao integralni dio Francka, vodećeg proizvođača kave na hrvatskom tržištu.Gala plus, koju Franck grupa 2013. kupila od Alice i Nikole Petrača, supruge i sina Hrvoja Petrača, u 2014. je, prema podacima Poslovne Hrvatske, ostvarila prihod od oko 52,7 milijuna kuna, no ni uz milijunske prihode distribucija Lavazze očito se nije pokazala isplativom. Prihodi su pali 2,2 posto u odnosu na godinu prije, dok je dobit, i uz 121-postotno povećanje, iznosila tek nešto više od 850.000 kuna. Neslužbeno doznajemo kako su različiti utjecaji na globalnom tržištu kave, povećana potražnja, ali sve veći problemi s klimatskim promjenama i nestabilne cijene, utjecali na promjenu globalne, pa i hrvatske strategije Lavazze.

Lider u mljevenoj kavi

Ulaganja u brend značajno su se smanjila, kao i u razvoj poslovanja, što znači da se od distributera tražilo da on pojačano ulaže u taj brend. U kategoriji mljevene kave Franck je danas u RH lider vrijednosno sa 63%, u segmentu cappuccina sa 50%. U instantima drži 15% vrijednosnog udjela, dok u čaju predvodi tržište sa 54%. Inače, Lavazza se prema informacijama Reutersa ovih dana sprema postati vlasnikom francuske Carte Noire Mondelez Internationala za 750 milijuna eura. Time bi postala četvrti najveći globalni igrač u proizvodnji kave. • 

>> Posljednji dan Božićne bajke ispred kavane Johann Franck

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije