Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Facebookova Libra u švicarskom platnom sustavu?

Oko Libre se okupilo 28 partnera iz svjetskog IT sektora uključujući MasterCard, Visu, Spotify Technology, PayPal, eBay, Uber Technologies, Vodafone Group, u projektu Libra Association koji će upravljati novom digitalnom valutom
12. rujna 2019. u 20:13 0 komentara 156 prikaza
Foto: DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Pokretači libre, Facebook i partneri, zatražili su dozvolu za korištenje te kriptovalute u švicarskom sustavu plaćanja, priopćio je financijski regulator FINMA, napominjući da bi širina planiranih usluga tražila veći nadzor.

Libra Guverner Bank of England: 'Svijet treba promjene, dolar treba zamijeniti Facebookova valuta Libra'

Vodeća svjetska društvena mreža Facebook najavila je u lipnju uvođenje digitalne valute libre u sklopu širenja poslovanja u svijetu internetske trgovine i globalnog plaćanja. Facebook je udružio snage s 28 partnera, uključujući MasterCard, Visu, Spotify Technology, PayPal, eBay, Uber Technologies, Vodafone Group, u projektu Libra Association koji će upravljati novom digitalnom valutom.

Globalni financijski dužnosnici u međuvremenu su pokrenuli temeljite analize tih planova. Zbog izdavanja platnih žetona libre, usluge planirane u sklopu projekta Libra nedvojbeno bi nadišle okvir samog platnog sustava, što znači da će podlijegati i dodatnim zahtjevima, priopćili su iz FINMA-e.

Vrlo zanimljivo Facebook ima svoju aplikaciju za spojeve, a evo kako funkcionira

Ti zahtjevi uključit će rezerviranje kapitala za kreditne, tržišne i poslovne rizike, te poštivanje propisa kojima se regulira rizik koncentracije i likvidnost, kao i upravljanje rezervama. Nadzor širokog raspona usluga koje libra nudi bazirat će se na načelu “isti rizici, isti pravila”, poručuju iz FINMA-e.

U ekosustavu projekta moraju biti ispoštovani najviši međunarodni standardi borbe protiv pranja novca, naglašavaju. Pomoćnica američkog ministra financija Sigal Mandelker kaže da je uvjet za odobrenje digitalne valute ispunjavanje najviših standarda na području borbe protiv pranja novca i financiranja terorizma. 

Gorenje WaveActive
ONI RADE DOK SE VI ODMARATE
Kako život učiniti jednostavnijim?

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.