Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Niz promjena

Evo što će se sve događati s Agrokorom od 1. travnja

Agrokor
Foto: Antonio Bronic/REUTERS/PIXSELL
22.03.2019.
u 17:10

Svaki član koji sudjeluje u radnim skupinama imat će primanja od 150 tisuća eura, te još 20 tisuća eura godišnje kao naknadu za svakog člana. Uz Maksima Poletajeva u odbor ulaze i Daniel Boehi, Miodrag Borojević, Paul Foley, Kelly Griffith, Jullian Michael Simmons, Sergej Volk te predstavnik radnika

Koncern Agrokor od 01. travnja postaje Fortenova grupa, a taj će se dan sastati i novi vlasnici kompanije kako bi donijeli niz odluka, od imenovanja glavnih ljudi koncerna, potvrđivanja njihovih plaća do formaliziranja dogovora koji su postignuti uoči nagodbe vjerovnika. Dnevni red skupštine krovnog društva Fortenova grupe, koje je registrirano u Nizozemskoj uključuje i potvrđivanje dogovora s Agram Investom, tvrtkom iza koje stoji Dubravko Grgić, jedan od najglasnijih protivnika nagodbe vjerovnika Agrokora.

Podsjetimo, uoči nagodbe dogovoreno je da će koncern od Agrama kupit 51 posto Agrolagune i oko četiri posto Žitnjaka za što bi trebali platiti oko 150 milijuna kuna, kako stoji u pozivu na skupštinu. Budući šefovi Fortenove grupe imat će za svoj rad dobre plaće. Već je poznato da će koncern voditi odbor direktora s devet članova, a dužnosti će podijeliti sudjelujući u radu četiri radne skupine. Kako je Večernji list već pisao predsjednik tog odbora bit će Sberbankov Maksim Poletajev, što su vlasnici odlučili na prošlom sastanku odlučili u Londonu. To će biti formalizirano dan nakon skupštine. Predsjednik odbora direktora imat će placu od 230 tisuća eura bruto godišnje, a njegov zamjenik 180 tisuća eura godišnje.

Svaki član koji sudjeluje u radnim skupinama imat će primanja od 150 tisuća eura, te još 20 tisuća eura godišnje kao naknadu za svakog člana. Uz Poletajeva u odbor ulaze i Daniel Boehi, Miodrag Borojević, Paul Foley, Kelly Griffith, Jullian Michael Simmons, Sergej Volk te predstavnik radnika. Njihov mandat trajat će tri godine. U odbor direktora ulazi i Fabris Peruško, ali njegov će mandat trajati četiri godine. Sergej Volk, uz poziciju člana odbora direktora, imat će i poziciju direktora nizozemske tvrtke. Poletajev i Volk  dobro poznaju prilike u Agrokoru, a tijekom posljednje dvije godine dobro su upoznali i naše dobavljače i vlasnike većih hrvatskih tvrtki.

Poletajev je u intervjuu Večernjem listu najavio da će u koncern, koji će ubuduće poslovati pod imenom Fortenova, dovesti jaka menadžerska imena. Za sada su svi direktori operativnih kompanija zadržali svoje pozicije i u zrcalnim tvrtkama, a jaka imena ulaze u odbor direktora. Miodrag Borojević svakako je jedno od njih. Trenutačno vodi O’KEY Grupu, jedan od vodećih lanaca maloprodaje u Rusiji, ali je vodio i REWE Italija koji je u svom mandatu spasio i regionalni biznis Kauflanda. 

Foley ima dugogodišnje iskustvo u velikim maloprodajnom lancima pa je u karijeri i vodio veliki lanac Aldi, a sada je u upravi Magnita, ruskog lanca u kojem je VTB banka, koja ima oko sedam posto Fortenove, lani kupila i prodala udjel. Izvršni odbor direktora koji će operativno voditi koncern imat će tri člana, Peruška, Irenu Weber i člana zaduženog za financije a spekulira se da ce tu poziciju dobiti Vladimir Bošnjak.

VIDEO Novi Agrokor od 1. travnja počinje poslovati pod imenom Fortenova grupa:

Ključne riječi

Komentara 4

YU
yurkov
21:52 22.03.2019.

E moj Todoriću...

LA
lauda
17:45 22.03.2019.

Čerupanje ep. 2

MA
MađarskaIna
17:44 22.03.2019.

Agrokor je hrvatska privredna baština poput Ine i možemo biti ponosni da još nisu pobjegli za Irsku makar su u vlasništvu Rusa i Mađara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije