Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi podaci

Eurozona izlazi iz recesije, a prednjače Francuska i Njemačka

'Bundles of euro banknotes move along a conveyer belt at the GSA Austria (Money Service Austria) company\'s headquarters in Vienna July 22, 2013. The GSA delivers new and collects old currency for the
'LEONHARD FOEGER'
25.07.2013.
u 00:01

Industrijska proizvodnja raste, a polako počinje rasti i uslužni sektor, i to prvi put u posljednjih godinu i pol

Industrijska proizvodnja raste, a polako počinje rasti i uslužni sektor, i to prvi put u posljednjih godinu i pol

Podaci pokazuju da je recesija u eurozoni pri kraju i da je proizvodni sektor krenuo putem oporavka, i to prvi put u posljednjih 18 mjeseci. Tvrtka Markit, koja prikuplja mjesečne podatke o stanju gospodarstva u eurozoni, objavila je da proizvodnja raste, a raste i uslužni sektor. U Francuskoj i Njemačkoj je to najbolje vidljivo i te dvije zemlje prednjače ispred svih. U izvješću stoji da je razvoj događaja izrazito ohrabrujući. Nastavi li se takav trend i idućih mjeseci, kraj trećeg tromjesečja eurozona bi mogla dočekati s podacima koji će pokazivati da je recesija stvar prošlosti.

Gospodarska djelatnost u zemljama eurozone stalno je padala od četvrtog tromjesečja 2011. godine, a to je bilo najdulje recesijsko razdoblje od uvođenja zajedničke valute. Zanimljiv je i podatak da tvrtke u eurozoni još uvijek otpuštaju radnike, ali drastično manje nego početkom godine.

Ekonomski stručnjaci kažu da će podaci koji budu objavljeni potkraj kolovoza biti siguran signal da je recesija stvar prošlosti. Također, predviđaju da će u drugoj polovici godine gospodarski rast biti mali, ali stalan te naglašavaju da bi mogao biti i znatno veći kada ne bi bilo mjera štednje koje su nametnute mnogim zemljama.

>>MMF: Recesija je prošla, ali ne za Hrvatsku i Sloveniju

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije