Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Poduzetništvo i karijere

U zadruge se pretvara 2 posto malih tvrtki u EU

Sami stvaraju radna mjesta i kreiraju zaposlenost kod drugih
01. srpnja 2017. u 10:17 0 komentara 381 prikaza
Međunarodna konferencija o zadrugama
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Važnost zadruga globalno raste jer same stvaraju radna mjesta, ali i kreiraju zaposlenost drugih poduzetnika, istaknula je Ana Mandac, pomoćnica ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta na međunarodnoj konferenciji “Zadruge brinu o svima” koju je organizirao Hrvatski centar za zadružno poduzetništvo. Otkrila je da ministarstvo gospodarstva radi strategiju razvoja zadrugarstva kako bi im pomogli da administraciju učine jednostavnijom, budu konkurentniji, a ljude motiviraju da se jače uključe u zadruge.

Otporni na krizu Zadruge zarađuju milijarde €

Preuzimanje vlasništva

Svaki je peti stanovnik EU član zadruge, a njihov se udio u BDP-u država članica kreće između 5 i 15 posto. Prosjek broja članova po zadruzi je 33. U Hrvatskoj je tek svaki 200-ti građanin zadrugar, a sa 1,6 mlrd. kn prihoda BDP-u doprinose sa 0,6% udjela. Po zadruzi je zaposleno u prosjeku tek nešto više od dvoje ljudi.

– Da bi se povećao udio zadrugarstva u BDP-u potrebno je uvećati prihode otprilike četiri puta. To je moguće jedino ako se uključi četiri puta više zadrugara što bi podiglo prosjek članova po zadruzi na 73 i doprinijelo većoj zapošljivosti – iznijela je izračun Vedrana Stecca, ravnateljica Hrvatskog centra za zadružno poduzetništvo.

Agnès Mathis, direktorica udruženja zadruga Cooperatives Europe, predstavila je projekt TransfertoCOOPS čiji je cilj pomoći malim i srednjim tvrtkama da se transformiraju u zadruge u situaciji kad, primjerice, vlasnik želi prodati poslovanje, odlazi u mirovinu, a nema kome prepustiti tvrtku, ili je opstanak poslovanja ugrožen na neki drugi način. Proces transformacije potaknula je kriza.

– Logično je da su za opstanak tvrtke najviše zainteresirani radnici i imaju veliki motiv da otkupe udio u vlasništvu transformiranjem u zadrugu te tako zadrže svoja radna mjesta – pojasnila je A. Mathis i napomenula da je najveća poteškoća u tom procesu manjak informacija o načinu rada zadruga jer u nekim zemljama nisu registrirane kao posebna pravna forma.

Standard u Lijepoj Našoj Hrvati su 1980. bili dvostruko jači i od Iraca, a danas smo im tek jeftina radna snaga

Kreiranje zaposlenosti

Unatoč tome, ove bi se godine 2% od ukupno 23 milijuna malih i srednjih poduzeća u EU trebalo transformirati u zadruge. U Italiji su zadruge odigrale veliku ulogu u kreiranju zaposlenosti i njihovih 1,23 milijuna radnika čini 7% zaposlenih u državi – u 20 godina povećali su broj zaposlenih po zadruzi sa 4 na 18, a doprinos održivom razvoju im je nemjerljiv i to se pokazalo kroz veliku otpornost u krizi.

Siromašni, portal (1) OČEKIVANJA Talijanska banka ima lošu vijest za hrvatsko gospodarstvo Andrej Plenković PLENKOVIĆ Unatoč Den Haagu, Hrvatska ni fizički neće prihvatiti presudu Grčka RATKO BOŠKOVIĆ Trump neće tolerirati europske apsurdne zahtjeve Grčkoj
Poznati Hrvati slobodni zidari
SLOBODNI ZIDARI
Počeci masonerije u Hrvatskoj: Tko su bili poznati Hrvati masoni
Zaposlenici HEP-a na Advent Run utrci u Zagrebu
U EUROPSKOM VRHU
Podrška sportu i sportašima kao dio poslovne filozofije
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.