Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Zadruge zarađuju milijarde €

U svijetu postoji oko 261.000 radničkih zadruga, a u Europi (najviše u Italiji, Španjolskoj, Švedskoj i Francuskoj) djeluje ih 176.461
26. lipnja 2017. u 08:45 0 komentara 888 prikaza
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Hrvatski centar za zadružno poduzetništvo, povodom Međunarodnog dana zadruga, koji se u cijelom svijetu obilježava prve subote u srpnju, u četvrtak i petak u Zagrebu organizira konferenciju posvećenu sve popularnijim radničkim zadrugama, koje okupljaju zadrugare iz različitih sektora gospodarstva i pokazale su se otpornije na gospodarsku krizu od tvrtki.

Na globalnoj razini, prema podacima Europske konfederacija zadruga (CECOP-CICOPA), postoji oko 261.000 radničkih zadruga s jakom prisutnošću u Europi (Italija, Španjolska, Švedska, Francuska), ali i Latinskoj Americi (Argentina, Brazil) i Aziji (Indija, Kina, Vijetnam). Ovogodišnja glavna predavačica na konferenciji bit će Agnès Mathis, direktorica Cooperatives Europe koja ističe kako zadruge imaju članove koji donose demokratske odluke, a nemaju dioničare.

Osjećaj pripadnosti

– Članovi mogu biti zaposlenici, proizvođači ili klijenti ovisno o vrsti zadruge. Istodobno, oni su vlasnici zadruge. Stoga oni kontroliraju i dijele profit sami. Ova osebujna i temeljna razlika je snaga zadruga – ističe Mathis i dodaje kako je potrebno održavati odnos s članovima i ne samo tijekom glavne skupštine zadruge, već tijekom cijele godine.

– Članovi moraju imati osjećaj pripadnosti zadruzi. Uključivanje članova je neophodno kako bi se održao pravi kooperativni duh. To je nemoguće za tvrtke kojima upravljaju dioničari – dodaje Mathis.

Radničke zadruge se temelje na načelu vlasništva radnika, što znači da radnici posjeduju i kontroliraju poduzeće, a kao i u ostalim zadrugama, dobit se ponovno ulaže.

Najmlađa tipologija zadruga, temeljem vlasništva radnika, su zadruge samozaposlenih i slobodnih prevoditelja, sve su popularnije i novinarske zadruge, zadruga grafičara, konzultanata - dakle svih oni djelatnosti i pojedinaca koji bi htjeli kombinirati svoju autonomiju i sigurnost kroz zajednički rad u zadrugama.

Od sela do globalnog sela

Kriza 2008. nije štedjela radničke zadruge, ali podaci pokazuju da su radničke zadruge bile otpornije od konvencionalnih poduzeća u smislu zatvaranja tvrtki i gubitka radnih mjesta, ističu u CECOP-CICOPA. Tijekom krize dio poduzeća, zbog rizika zatvaranja, otkupili su radnici i pretvorili ih zadruge. Zadruge su danas u Europi organizirane na različite načine – od mikro zadruga do velikih koje rade na globalnoj razini. U Europi djeluje 176.461 zadruga čijih 141,5 milijuna članova ima godišnji promet veći od milijarde eura.

'10.02.2010., Osijek - Proizvodjaci mlijeka su u velikim problemima u naplati i nastavku prozvodnje, Darko Vukomanovic.  Photo: Davor Javorovic/PIXSELL' Feljton (3) Povijest propadanja sela: Seljak bez zemlje, država bez hrane Nansi Tireli otvoreno pismo Laburisti Vladi: Zaštitite građane od austrijskih štedno-kreditnih zadruga Učenička udruga u Velikoj Gorici učeničke udruge Zagrebačka županija ima najjače zadrugarstvo u državi
Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.