Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Talijanska banka ima lošu vijest za hrvatsko gospodarstvo

Restrukturiranje Agrokora stavlja dodatni pritisak na povezane dionike
29. lipnja 2017. u 11:09 1 komentara 1454 prikaza
Siromašni, portal (1)
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Talijanska banka Intesa Sanpaolo smanjila je procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini s prethodnih 3,2 na 2,9 posto, a u 2018. očekuje njegovo daljnje usporavanje, pri čemu važan utjecaj ima kriza u Agrokoru. 

ZVONIMIR dESPOT Zar blokiranima ne treba moratorij?

Analitičari Intese u novoj analizi, objavljenoj u četvrtak, upozoravaju da prvi podaci iz drugog ovogodišnjeg tromjesečja ukazuju na manje povoljne rezultate, s obzirom na negativni utjecaj krize u Agrokoru.

Tako navode da je industrijska proizvodnja u travnju pala na godišnjoj razini za 0,6 posto, a uslijed pada proizvodnje energije od 4,3 posto i 3,2-postotnog pada proizvodnje netrajnih proizvoda za široku potrošnju. To je, kako napominju, dijelom povezano s godišnjim padom od 7,1 posto u proizvodnji hrane, koji je vjerojatno posljedica previranja u Agrokoru.

"Istovremeno, realni rast u trgovini na malo usporio je na 3,4 posto na godišnjoj razini, odražavajući narušeno povjerenje potrošača iz travnja", stoji u izvješću Intese.

"U skladu s našim očekivanjima da bi turistička sezona mogla dijelom neutralizirati slabljenje osobne potrošnje i investicijskog profila zbog zahtjevnog procesa restrukturiranja u Agrokoru, smanjili smo našu procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u 2017. na 2,9 posto.", navodi se u izvješću Intese.

Također, iz banke ističu da u 2018. godini očekuju daljnje usporavanje rasta, budući da se, kako napominju, 'poticaji od ovogodišnjeg smanjenja poreza smanjuju, a restrukturiranje Agrokora stavlja dodatni pritisak na povezane dionike'.

Zbog krize u Agrokoru nedavno su i neki drugi analitičari smanjili procjene rasta domaćeg gospodarstva u ovoj godini, među ostalim, Addiko banka koja je snizila procjenu rasta BDP-a s 3,5 na 3 posto.

Iz istog je razloga Europska komisija smanjila procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini s 3,1 na 2,9 posto.

Petar Pierre Matek Petar Pierre Matek: 'Mirovinci nisu izgubili zbog Agrokora, no tužbe su moguće' Standard u Lijepoj Našoj Hrvati su 1980. bili dvostruko jači i od Iraca, a danas smo im tek jeftina radna snaga Ante Ramljak Agrokor Ramljak u Sarajevu: Moj fokus će sada biti situacija u BiH
VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • ObrenM:

    Kome cemo vjerovati-nestrucnoj banci ili nasim troglavim ekspertima:Sincicu,Klimoglavoj i Anemicnom.