Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u senior preferred formatu

Erste prva izdala obveznicu na stranom tržištu

erste banka
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/3
01.07.2021.
u 21:38

Najviše ulagača u ovu obveznicu, njih 41 posto, dolazi iz Velike Britanije i Irske

Zaduživanje domaćih kompanija na stranom tržištu kapitala nije česta pojava, a sada se na takav korak odlučila i prva banka kako bi iznašla novac za sve strože regulatorne zahtjeve. Kako su jučer priopćili iz Erstea, ta je banka uspješno je zaključila svoje prvo izdanje obveznica na međunarodnom tržištu u tzv. senior preferred formatu, u ukupnom nominalnom iznosu od 400 milijuna eura, s dospijećem 2028. godine te uz opciju opoziva nakon isteka šest godina.

Stopa 0,75 posto

Izdanje obveznica realizirano je uz godišnju kamatnu stopu od 0,75 posto te prinos do dospijeća od 0,835 posto.

– Realizacijom ove transakcije Erste banka je napravila dodatni iskorak te svojim postojećim vrijednosnim papirima u opticaju na domaćem tržištu kapitala dodala i svoju prvu međunarodnu euro obveznicu. Time je postala prva banka u Hrvatskoj koja je uspješno realizirala izdanje vlastitih obveznica i na međunarodnom tržištu kapitala – naglašava se u priopćenju. Primarna svrha izdanja je ispunjenje regulatornog zahtjeva s kojim se banka mora uskladiti do 1. siječnja 2024., a prvi obvezujući zahtjev u prijelaznom razdoblju potrebno je ispuniti do 1. siječnja 2022.

Riječ je o tzv. MREL zahtjevu (Minimalni zahtjev za regulatorni kapital i prihvatljive obveze). Kako pojašnjavaju, MREL je dio regulatornog okvira Europske unije čiji je cilj ojačati financijski sustav, s naglaskom na kreditne institucije, kako bi se povećala otpornost na šokove, nepredviđene stresne scenarije te spriječio sistemski rizik.

Prikupljena sredstva ovim izdanjem iskoristit će se za opće namjene financiranja te za poticanje zelenih i održivih investicija, a također će doprinijeti daljnjoj diverzifikaciji izvora financiranja, poručuju iz Erstea.

Što se tiče ulagača koji su sudjelovali u ovoj transakciji, iz banke otkrivaju da je obvezničko izdanje bilo namijenjeno institucionalnim investitorima na međunarodnom tržištu. Tako su u konačnoj alokaciji u najvećem omjeru sudjelovale međunarodne financijske institucije s udjelom od 39 posto, zatim investicijski fondovi s 32 posto, banke s 15 posto te mirovinski fondovi i osiguravatelji s 14 posto udjela.

Iz Erste banke naglašavaju kako je u izdanju sudjelovalo preko 70 institucionalnih investitora, uz vrlo izraženu geografsku diverzifikaciju. Iz Velike Britanije i Irske dolazi 41 posto ulagača u ovu obveznicu, Njemačke i Austrije 27 posto, država srednje i istočne Europe 11 posto, Francuske 6 posto, te Švicarske, zemalja Beneluksa i drugih s manjim postocima udjela.

Najaktivniji u Hrvatskoj

Zajednički agenti izdanja bili su BofA Securities Europe SA, Erste Group Bank, Landesbank Baden-Württemberg i Societe Generale.

– Erste banka najaktivniji je izdavatelj obveznica među financijskim institucijama u Hrvatskoj, pri čemu je ovo izdanje šesto po redu, ujedno i prvo na međunarodnom tržištu kapitala – istaknuo je Krešimir Barić, financijski direktor Erste banke.

– Nakon što smo početkom godine uspješno realizirali izdanje tzv. senior preffered obveznica u iznosu od 45 milijuna eura, što je bilo prvo takvo izdanje na domaćem tržištu kapitala u tzv. MREL regulatornom zahtjevu, uspješnim izdanjem međunarodne euro obveznice nastavljamo zacrtani put. U skladu sa svojom strategijom financiranja, izdanjem obveznica dodatno smo diverzificirali izvore sredstava, a prikupljena sredstva koristit ćemo za svoje temeljno poslovanje, nastavljajući graditi održiv i uspješan poslovni put Erste banke na domaćem tržištu – naglasio je Barić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije