Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rezultati

Erste banci dobit pala 3,6 posto, neto prihodi veći 14,8 posto

Petar Radaković
Boris Ščitar
29.10.2010.
u 12:34

Neto dobit u prvih devet mjeseci 2010. iznosila je 455,1 milijun kuna, a neto prihod 947,7 milijuna kuna.

Erste banka zadržala je stabilnu razinu poslovanja u prvih devet mjeseci 2010. unatoč vrlo zahtjevnom tržišnom okruženju, priopćili su iz te kompanije. Nerevidirani, nekonsolidirani financijski rezultati za prvih devet mjeseci govore o neto prihodu od poslovanja prije vrijednosnih usklađivanja i rezerviranja za gubitke od 947,7 milijuna kuna, što je 14,8% više u odnosu na prvih devet mjeseci 2009., kada je iznosio 825,8 milijuna kuna. Neto dobit u prvih devet mjeseci 2010. iznosila je pak 455,1 milijun kuna, što je 3,6% manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je dobit bila 471,9 milijuna kuna.

S obzirom na otežane tržišne okolnosti, smanjenje neto dobiti ponajprije je uvjetovano porastom troškova vrijednosnih usklađivanja i rezerviranja za gubitke, priopćili su iz banke.

Iako nešto smanjenom dinamikom u odnosu na ranija razdoblja, prije svega s obzirom na smanjenu potražnju, ukupni krediti banke na kraju rujna iznosili su 33,7 milijarda kuna, što je 5% više u odnosu na kraj 2009. (32,1 milijarda kuna). Aktiva banke iznosila je 49,5 milijardi kuna, što je 1% više u odnosu na kraj prošle godine. Prinos na aktivu (RoA) u prvih devet mjeseci iznosio je 1,2%, a povrat na kapital (RoE) 10,6%. Banka je nastavila s racionalizacijom troškovne strane poslovanja što je rezultiralo i smanjenjem omjera troškova i prihoda, sa 42,4% u prvih devet mjeseci 2009. na 38,6% u istom razdoblju 2010.

 - S obzirom na vrlo zahtjevno tržišno okruženje, zadovoljni smo postignutim rezultatima. Pokazali smo da i u otežanim tržišnim uvjetima imamo znanja i snage ispuniti zadane poslovne ciljeve te je naš financijski rezultat u potpunosti sukladan postavljenim planovima za tekuću godinu. Veseli nas rast tržišnih udjela u segmentu kreditiranja građana, posebno u segmentu stambenog kreditiranja, što pokazuje ispravnost naših poslovnih modela. Iako u segmentu poslovanja s pravnim osobama i dalje u najvećoj mjeri dominiraju krediti za likvidnost i obrtna sredstva, ipak veseli činjenica da su se u pojedinim gospodarskim granama, primjerice u segmentu obnovljivih izvora energije, polako počeli pojavljivati i novi investicijski projekti - naglasio je predsjednik uprave Erste banke Petar Radaković, uvjeren da će banka do kraja godine zadržati pozitivan trend poslovanja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije