Naslovnica Biznis Poduzetništvo i karijere

'Stvaramo '2 u 1' stručnjake, za pravo i financije'

Povezani studij omogućava studentima da se integriraju na tržištu rada, imaju znanja i za računovodstvo i za poslove iz trgovačkog prava
02. studenoga 2016. u 15:45 1 komentara 656 prikaza
Đuro Horvat glavni je direktor Effectusa
Foto: Žarko Bašić/Pixsell

U samo nekoliko godina studij financija i prava Visokog učilišta Effectus prometnuo se u važnu obrazovnu instituciju. Jedan od strateških razvojnih projekata Effectusa je cjeloživotno obrazovanje pa tako nude programe obrazovanja odraslih za poslove poreznog specijalista i za poslove menadžera u zdravstvenim sustavima. O poslovanju govori Đuro Horvat, glavni direktor Effectusa.

Koliko naši građani koriste mogućnosti programa cjeloživotnog obrazovanja i prekvalifikacija?

Cjeloživotno učenje postalo je nužnost i menadžeri su svjesni da bez učenja u okviru radnog mjesta neće moći opstati. Effectus izvodi programe osposobljavanja i usavršavanja s ciljem da pojedinac ostvari konkurentsku prednost na tržištu rada. Otvara se i mogućnost za kreiranje programa koji su potrebni institucijama, tvrtkama i skupinama korisnika obrazovnih usluga. To je personalizirana ponuda koja odgovara potrebi za individualnim pristupom. Te tendencije uočljive su u najrazvijenijim zemljama, a omogućuju ih napredne informatičke tehnologije kroz umrežavanje.

Koliko su programi usklađeni sa zahtjevima tržišta rada i koliko ih mijenjate?

Samo suradnja akademske zajednice i gospodarstva može unaprijediti kvalitetu programa jer omogućava inoviranje i dopunjavanje spoznajama iz ekonomske i pravne prakse i znanosti. MBA studij Poslovno upravljanje primjer je inovacije – redizajnirali smo važeći studij Menadžment financija, vrednovali pred nadležnim tijelima i iznimno smo pozitivno ocijenjeni. To smo u Hrvatskoj od bolonjske reforme jedini učinili.

Koje su komparativne prednosti i specifičnosti Effectusovih studija?

Preddiplomski studij financije i pravo sadrži znanja i vještine neophodne da bi studenti poznavali financijsko poslovanje i pravne odnose tijekom posla. Interdisciplinarno obrazovanje poslodavcu omogućuje zapošljavanje “2 u 1 stručnjaka” – prvostupnika kompetentnog za istodobno obavljanje poslova u oba područja. MBA (diplomski) studij poslovno upravljanje omogućuje usvajanje širokog spektra vještina i tehnika te stvara više alternativa u izboru karijere. Na drugoj godini studenti odabiru jedan od tri smjera: MBA – menadžment financija, MBA – porezi i poslovno pravo ili MBA – menadžment ljudskih potencijala i znanja. Svrha je svih studija integrirati znanja iz financija i prava i omogućiti studentima kompetencije za brzu integraciju u rad. Studentima pružamo kompetencije koje im omogućavaju brzu integraciju u svijet rada. Organiziramo studijska putovanja po europskim gradovima, gdje studenti imaju prilike posjetiti strane fakultete, slušati predavanja i družiti se.

Sajam stipendija i visokog obrazovanja Sajam stipendija Što je internacionalizacija visokog obrazovanja i zašto je važna? Mr. sc. Zdeslav Milas: 'Zaposlenost studenata može rasti ako uložimo u bolji sustav prakse'

Jeste li od pokretanja 2010. primijetili kakve promjene trendova među studentima?

Studenti u početku pokazuju veću sklonost ili jednom (pravo) ili drugom (ekonomija i financije) segmentu pa ih upućujemo na prednosti integracije znanja iz oba područja. Poznavanje i trgovačkog prava i računovodstvenih standarda velika je korist za svaku tvrtku jer omogućava rješavanje praktičnih poslovnih problema. Jedinstveni programi iz financija i prava potpuna su novost na ovim prostorima.

Koja je strategija budućeg razvoja Effectusa?

Nastojimo studente motivirati za stalno stjecanje novih spoznaja te ih želimo oboružati i tehnikama predviđanja tržišnih i društvenih procesa. Prioritet je razviti kompetencije potrebne za ostvarenje osobnog prosperiteta, što se pozitivno odražava i na društvo.

>> Da Hrvate zamijenimo Singapurcima, imali bismo rast od 20 posto

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša