Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ugovor s Poljacima

'Đuro' će raditi lokomotive za EU vrijedne četiri do pet milijuna eura

Đuro Đaković
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/2
28.05.2014.
u 20:24

Ugovor – Tvrtka iz Broda s poljskim Newagom u visokosofisticiranom poslu.

Specijalna vozila Đure Đakovića s poljskom su tvrtkom Newag potpisala ugovor o suradnji u području zajedničke proizvodnje električne lokomotive tipa E4ACU. Jedna takva lokomotiva vrijedi od četiri do pet milijuna eura.

Ugovorom je definirana trajna i višegodišnja suradnja kad je riječ o transferu visokosofisticirane tehnologije te razmjena iskustava i znanja u proizvodnji globalno konkurentnih električnih lokomotiva, koje bi se prvi put proizvodile u Slavonskom Brodu.

Najbolje ocjene u Berlinu

Ugovor je potpisan u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova u prisutnosti potpredsjednice Vlade Vesne Pusić i njezine poljske kolegice Elżbiete Bieńkowske. Vesna Pusić istaknula je da je ponosna što je ovom projektu donekle pridonio i novi model hrvatske gospodarske diplomacije, dok je poljska kolegica, u poljskoj vladi zadužena za resor infrastrukture i razvoja, kazala da su urbani transport i lokomotive jedna od rastućih specijalizacija Poljske te kako će za posjeta Hrvatskoj razgovarati o različitim infrastrukturnim pitanjima i regionalnom razvoju.

– Realizacija suradnje s renomiranom poljskom tvrtkom jamči korist za gospodarstva dviju zemalja. Ovo je značajan događaj i za Hrvatsku i za Đuru Đakovića jer se nakon 23 godine lokomotiva vraća u Slavonski Brod – rekao je Vladimir Kovačević, predsjednik uprave Đure Đakovića. Dodao je da ovim ugovorom u Hrvatsku ulazi visokosofisticirano znanje koje Hrvatska danas nema i koje će brodskoj tvrtki omogućiti prodaju lokomotiva proizvedenih u Hrvatskoj na tržištima unutar, ali i izvan EU. Električna lokomotiva E4ACU namijenjena je za vuču teretnih vagona do 3200 tona, uz brzinu do 140 km/h, i putničkih vagona, uz brzinu do 200 km/h. Karakteriziraju je najviša razina sigurnosti, sadržajnost i inteligentan sustav rukovođenja energijom. Riječ je o najbolje ocijenjenoj lokomotivi na međunarodnom sajmu Innotrans 2012. u Berlinu.

Napredna tehnologija

Griffin je platforma za električne lokomotive koje su razvijene posebno za europska tržišta. Riječ je o tehnološki naprednoj, višesistemskoj lokomotivi koja može funkcionirati u većini europskih zemalja – objasnio je Bartosz Krzemiński, predsjednik uprave tvrtke NEWAG Gliwice. Uz zajedničku proizvodnju i transfer napredne tehnologije i znanja za proizvodnju električnih lokomotiva, Đaković dobiva mogućnost proizvedene lokomotive nuditi i na trećim tržištima. Također, Newag će na poljskom i drugim tržištima nuditi brodske teretne vagone.

>>Đuro Đaković bogatiji za prestižni API certifikat

>>Akcije u 'Đuri Đakoviću': 'Borit ćemo se kao i kad je na vlasti bio HDZ'

Komentara 5

RE
rennes
21:25 28.05.2014.

Odlično, bilo je i vrijeme da ĐĐ ponovno počne starim stazama slave!

Avatar bok
bok
20:53 28.05.2014.

Bravo i naprijed Hrvati!

LA
Laura Anny
22:34 28.05.2014.

cestitam i Slavoniji i Dalmaciji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije