Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Dukat spreman otkupljivati mlijeko Meggleovih kooperanata

Zadnjih 10 godina broj proizvođača i količine proizvedenog mlijeka u Hrvatskoj neprekidno se smanjuju, ističu iz Dukata
22. srpnja 2020. u 10:30 4 komentara 645 prikaza
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Mliječna industrija Dukat je iskazala spremnost osigurati nastavak otkupa mlijeka od koperanata Megglea, objavili su u srijedu iz Dukata.

Marija Vučković o odlasku Megglea iz Hrvatske i očuvanju radnih mjesta Dotukla ih korona Na sastanku s ministricom Vučković potvrđeno da Meggle odlazi iz RH, spreman i na prodaju pogona

Navode kako su na jučerašnjem sastanku u Ministarstvu poljoprivrede s predstavnicima Megglea i domaće mljekarske industrije iskazali spremnost da uz podršku resornog ministarstva pomognu u stvaranju preduvjeta za nastavak otkupa mlijeka na Meggleovom otkupnom području.

Zadnjih 10 godina broj proizvođača i količine proizvedenog mlijeka u Hrvatskoj neprekidno se smanjuju, ističu iz Dukata, napominjući kako se danas u Hrvatskoj proizvodi manje od 50 posto potrebnih količina mlijeka. Stoga je, kažu, nužno održati postojeću proizvodnju mlijeka.

"Proizvodnja mlijeka u Slavoniji ne smije stati. Stoga je Dukat iskazao spremnost za ugovaranje suradnji s farmerima Megglea, u skladu s vlastitim slobodnim kapacitetima otkupa i prerade mlijeka te uz podršku Ministarstva poljoprivrede“, rekao je direktor Otkupa i razvoja proizvodnje mlijeka u Dukatu Antun Milić.

Marija Vučković o odlasku Megglea iz Hrvatske i očuvanju radnih mjesta SASTANAK S MINISTRICOM Meggle definitivno odlazi iz Hrvatske, moguća prodaja tvornice i nastavak proizvodnje pod drugom upravom?

Dukat surađuje s više od 2.000 malih, srednjih i velikih proizvođača mlijeka diljem Hrvatske. Organizira otkup i preradu mlijeka u Hrvatskoj obavlja više od 100 godina.

Samo u razvoj poslovanja svojih kooperanata - proizvođača mlijeka u sustavni razvoj dugoročnih i partnerskih suradnji, Dukat ulaže više od 50 milijuna kuna vlastitih obrtnih sredstava na razini svake poslovne godine, navode iz Dukata.

Podsjećaju i da su, kako ne bi stala proizvodnja mlijeka, tijekom epidemije koronavirusa, u razdoblju od kraja ožujka do polovine lipnja, provodili interventan otkup mlijeka od malih mljekara i njihovih kooperanata, koji su ostali bez mogućnosti plasmana svojih proizvoda.

Tvrtka Meggle Hrvatska je krajem prošlog tjedna objavila da restrukturira poslovanje u Hrvatskoj i do kraja godine gasi proizvodnju u Osijeku, pri čemu će otkaz dobiti oko 160 radnika čija se radna mjesta gase. 

Meggle gasi proizvodnju u Osijeku, bez posla ostaje 160 radnika Zvonimir Despot Treba stvarati ulagačku klimu, a ne se čudom čuditi kad investitori odu

U utorak je u Ministarstvu poljoprivrede održan sastanak nakon kojega je ministrica Marija Vučković poručila kooperantima, kojih je 280, da nisu ugoženi te imaju jamstva mljekarske industrije da će se otkup nastaviti.

Meggle će pak, sa svojim kooperantima nastaviti suradnju do 31. prosinca, kazala je.

Predsjednik Uprave Meggle Hrvatska Marjan Vučak je nakon sastanka izjavio kako je njihova odluka o gašenju proizvodnje konačna.

Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
a
Jadranom bez daha
Argonauti u sedam dana preveslali 650 kilometara hrvatske obale
  • than:

    Uz podršku države ? O kakvoj se podršci tu konkretno radi ? O dodatnim subvencijama ? Možda bi bilo jeftinije državi da otkupi to mlijeko i ponudi ga svježeg po školama, vrtićima, bolnicama, staračkim domovima.

  • antiekstremist:

    Uvijek se može naći rješenje. Uostalom Dukat ionako ima najveću tržišni udio. Sa ovim potezom će ga u Slavoniji poduplati. Bravo !

  • hosko:

    Meni je žao što ide Meggle, kupovao sam uvijek radije njihove proizvode. Kvaliteta OK, i ako bude u ponudi, kupovat ću i dalje. Oni su svojevremeno jedini dopustili novinarima ulazak u svoje proizvodne pogone,za razliku od ostalih proizvođača u Hrvatskoj.