Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
a ne građani

Država vraća PDV na pisma jer najveću korist imaju banke

'postar_Arhiva VL_Crn_210910'
''
23.04.2012.
u 11:03

Procjenjuje se da banke, kao i osiguravajuće kuće, mjesečno pošalju tri do četiri obavijesti u jedno kućanstvo

Hoće li zakonodavac iskoristiti izmjene zakona u povodu potpune liberalizacije tržišta poštanskih usluga, koja treba nastupiti 2013., za ponovno uvođenje plaćanja PDV-a na isporuke pisama ili preporučenih pošiljaka teških do deset kilograma? Do zakonske promjene, odnosno oslobođenja došlo je sredinom 2009., netom nakon što je vođenje Vlade preuzela bivša premijerka Jadranka Kosor, piše Poslovni dnevnik. U plemenitoj namjeri da zbog širega društvenog interesa tzv. univerzalne poštanske usluge pojeftine, uvrštene su u malobrojna izuzeća od plaćanja tog poreza. No nakon gotovo trogodišnje primjene tog rješenja važe se kakva je posljedica te odluke za građane i gospodarstvo kao korisnike tih usluga. Odnosno, imaju li od toga koristi?

Iskustvo je pokazalo da najveću korist od toga ima bogati financijski sektor, koji nije u sustavu PDV-a pa se sada pojavilo pitanje hoće li zbog novoga režima i Ministarstvo financija u svojoj borbi za svaku "proračunsku kunu" začepiti i tu rupu. Najveći apsurd toga poreznog rješenja je da se državna blagajna u krizi odrekla godišnje 50 milijuna kuna, a da od toga korist uglavnom imaju banke, leasing i osiguravajuće kuće, koje ne posluju u sustavu PDV-a. Stručnjaci tvrde da građani takvu poštedu u biti ne osjećaju. Zahvaljujući toj poštedi od PDV-a građani mogu uštedjeti svega 75 lipa po jednom pismu, no pisma u svakodnevnom životu prosječnoga građanina odavno su rijetkost. Građani ne šalju pisma, nego uglavnom u svojem poštanskom sandučiću dobivaju pisma financijske branše. Isto tako izuzeće od plaćanja PDV-a na te poštanske usluge za realni sektor, tj. tvrtke koje rade u sustavu PDV-a, ima neutralan efekt jer ne stvara trošak gospodarstvu.

Poduzetnici iz sustava PDV-a kažu da bi im plaćanje PDV-a na te usluge, povratak na rješenje prije promjene iz 2009., predstavljalo jednokratni trošak i gotovo minoran učinak jer bi se iznos plaćenog PDV-a u istom iznosu u kojem je plaćen odbio. Konačno, upozoravaju da proizvodna poduzeća sve manje koriste tradicionalnu poštansku uslugu pa da je taj ustupak države za njih beznačajan. A kako na tom području stoje banke s obzirom na to da nisu u sustavu PDV-a? Činjenica je da su one najveći "potrošači" jer svaki mjesec poštom šalju na milijune obavijesti, opomena, obračuna i reklama. Procjenjuje se da banke, kao i osiguravajuće kuće, mjesečno pošalju tri do četiri obavijesti u jedno kućanstvo. Tome treba pribrojiti i korištenje poštanskih usluga tih institucija prema gospodarstvu, kao i pakete do deset kilograma. Poznavatelji ocjenjuju da je na godišnjoj razini više od pedeset milijuna njihovih "običnih" pisama.

 Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Ključne riječi

Komentara 4

BU
BubyZG
12:08 23.04.2012.

A banke, osiguranja i slični taj trošak kao neće prebaciti na krajnjeg korisnika ??!! Možda ne direktno u usluzi same pošiljke, ali će dodati npr. povećani trošak vođenja računa, ili povećati naplatu platnog prometa ili izdavanje potvrda o plaćenim računima ili .... izbor je povelik !!

LA
larala
12:17 23.04.2012.

dobar izgovor zlata vrijedi zar ne gospodo politicari?....banke vec odavno izvode šalju vecini mailom, ocito su ili pametniji od politicara pa su predvidjeli ovo ili su jako dobro informirani o potezima vladajuce garniture pa se na vrijeme pripreme kako bi se poštedjeli troška.....a, šta se tice uplatnica za kredite, režije, državne namete tj. ono gdje poštarinu placa narod tu se ocito treba dodatno zaraditi i dodatno uzeti narodu.....to je izgleda jedini cilj, kao dižemo cijene za pisma koja više nitko ne šalje al, zapravo dižemo cijene poštanskih usluga u platnom prometu...

SJ
Sve je uzalud
12:19 23.04.2012.

Onda samo njima pdv.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije