Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poskupljenje

Dramatičan skok cijena sirove kave

kava
DPA/Pixsell
17.08.2011.
u 16:50

Cijena kave na svjetskim tržištima tijekom prvog polugodišta porasla je više od 90 posto, a u lipnju je dosegla svoj maksimum u posljednjih 14 godina

Cijena kave na svjetskim tržištima tijekom prvog polugodišta porasla je više od 90 posto, a u lipnju je dosegla svoj maksimum u posljednjih 14 godina. Navodi se to u analizi cijena sirovina u polugodišnjem izvješću Atlantic grupe, koja je prošlogodišnjom kupnjom slovenske Droga Kolinske, proširila poslovanje i na proizvodnju kave.
 
Gotovo 20 posto prihoda od ukupne prodaje Atlantic grupa sad dobiva od kave, a prema posljednjim dostupnim podacima (za 2009. godinu) prihodi od prodaje kave Droga Kolinske iznosili su 66 milijuna eura ili oko 480 milijuna kuna.

Kava ima 34 posto udjela u ukupnim troškovima proizvodnog materijala i predstavlja jednu od najvažnijih sirovina za Atlantic grupu. “Cijena sirovina u proizvodnim troškovima Atlantica bilježi 31-postotni skok u eurima u odnosu na isto razdoblje lani, dok je na globalnom tržištu roba cijena kave skočila 93 posto. Cijena kave u svijetu bilježi velik rast unatoč poboljšanjima na fundamentalnoj strani u razdoblju od srpnja 2010. do lipnja 2011. godine, kada je evidentan globalni suficit kave od 540 tisuća tona uz 9-postotni rast proizvodnje te pad potražnje od dva posto”, navodi se u polugodišnjem izvješću Atlantic grupe.

Najveći hrvatski proizvođač kave, tvrtka Franck, zbog kave je “doživio” povećanje u ukupnim troškovima tijekom zadnjih godinu dana od oko 20 posto (u njihovu asortimanu nije samo kava nego i grickalice, čajevi itd.).

– Franck je tijekom posljednjih godinu dana malo korigirao cijene proizvoda, no najveći dio ovako visokih cijena kave na svjetskim burzama zapravo smo amortizirali na vlastitim leđima. Cijene jesu rekordno visoke, ali su se stabilizirale. Što će biti ubuduće, nitko ne zna – kaže nam Josip Budimir, član uprave Francka.

Ključne riječi

Komentara 4

UK
Ugo Kajvez
19:05 17.08.2011.

Niš zato, prebacit se treba na pivu s limunom, ista cijena za puno više cuge !! ..........

LU
lutomirski
17:01 17.08.2011.

Hrvati sad ste naj*****i, otice ce cijene gore, jedino sto vam je ostalo jeftino otici ce gore...a place niti penzije otici ce dolje...j***** banana....!!!!

LI
lika
09:23 18.08.2011.

Bitno da je kod vas u vašoj prljavoj avliji sve super i jeftino. Što se onda ne kupate u moravi a ne dolazite prljati naše more.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije