Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Još jedna afera Mail?

Novi Agrokor bit će dužan 1,7 mlrd. eura. Vidaković: Kraš nije privilegiran

Prokuristica Kraša Marica Vidaković tražila je transparentnost isplata
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
26.05.2018.
u 16:52

Nacrt nagodbe objavljen u petak ne sadrži konkretne brojke, nego objašnjava mehaniku i provedbene osnove nagodbe

Objavu nacrta nagodbe vjerovnika Agrokora, dokumenta koji ne sadrži detaljan prikaz raspodjele imovine među vjerovnicima ni postotke otpisa potraživanja, zasjenila je objava e-mail korespondencije zaposlenice Agrokora i predstavnice dobavljača u privremenom vjerovničkom vijeću i prokuristice Kraša Marice Vidaković. Iz prepiske se vidi da gospođa Vidaković inzistira na priznavanju mjenica za robu kao graničnog duga, što su pojedini mediji interpretirali kao dokaz povlaštenosti nekih dobavljača.

Podaci za 77 kompanija

Činjenica je da su mjenice priznate kao takozvani granični dug, odnosno potraživanja za robu isporučenu prije 10. travnja, s rokom dospijeća nakon tog datuma. Priču su u orbitu lansirali sami akteri, odnosno Kraš i Agrokor svojim reakcijama. Naime, od početka procesa poznato je da su se svi oblici potraživanja nastalog po osnovi isporuke robe i usluga priznati svim dobavljačima.

– Potpuno je neistinita iznesena teza da je bilo povlaštenih dobavljača koji su uspjeli teret mjenica prebaciti na Agrokor. Ovdje je riječ o mjenicama koje su izdavane kao jamstvo plaćanja za isporučenu robu i usluge. Nikakav teret mjenica nije prebačen na Agrokor, već je definirano da se mjenice koje su izdane kao jamstvo plaćanja za fakture čije je dospijeće poslije 10. travnja 2017. mogu vratiti izdavatelju mjenica. To je vrijedilo za sve dobavljače – poruka je Kraša.

Podsjećaju da je Marica Vidaković u nekoliko navrata službeno i javno zatražila od izvanredne uprave da objavi sve tablice s isplatama dobavljača kako bi se postupak učinio transparentnim te bi sve zainteresirane strane imale uvid u to koji su dobavljači koliko plaćeni. Prozvana izvanredna uprava poručila je javnosti da je Trgovački sud u Zagrebu obavijestila da je u tijeku izrada tablica sa svim plaćanjima prema svim dobavljačima koje će biti objavljene čim budu verificirane. Objasnili su da se podaci 77 operativnih kompanija pod Zakonom o postupku izvanredne uprave obrađuju ručno pa je za objedinjavanje i provjeru ovih podataka potrebno još vremena. Više od sadržaja prepiske Agrokor brine način na koji je plasirana u javnost.

“Radni dokument”

– Kako su primatelji ili pošiljatelji nekih od tih e-mailova zaposlenici Agrokora, bit će potrebno utvrditi jesu li neovlašteno otuđeni. Ako je došlo do neovlaštenog otuđenja, poduzet će se pravne radnje kroz koje će, vjerujemo, sve biti razjašnjeno – prijeti izvanredna uprava koju predvodi Fabris Peruško. Istodobno je u petak na stranicama Agrokora objavljen prvi nacrt nagodbe u kojem nije definirano koliki će otpisi biti ni koliko će udjela u vlasništvu upisati pojedini vjerovnici. Na 165 stranica “radnog dokumenta” podložnog promjenama navedeno je da će se na nova društva prenijeti sva imovina od nekretnina, pokretnina do koncesija, ali i da će ukupan dug novog Agrokora iznositi oko 1,7 milijardi eura. Nacrt nagodbe sastoji se od dva dijela: pripremne osnove, u kojoj se izlažu ciljevi i mehanika nagodbe, te provedbene osnove, koja uređuje namirenje vjerovnika i pravni položaj dužnika, kao i radnje koje su potrebne za provedbu nagodbe.

Zanimljivo, u dokumentu se već spominje mogućnost preuzimanja 18 posto dionica Mercatora od Sberbanka, ali ne i povećanje roll-up aranžmana. Više će se detalja znati u prvom tjednu lipnja kada će biti objavljene točne brojke. Potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić najavio je da će se u najkraćem roku sastati s dobavljačima Agrokora, a smatra i da ima dovoljno vremena za sklapanje nagodbe.

Prokuristica Kraša Marica Vidaković tražila je transparentnost isplata
1/7

Komentara 23

BU
Budak
16:58 26.05.2018.

Zanimljivo da svak oko Agrokora ispada kriminalac osim onih koji su doveli kompanije i ljude u tu situaciju. Tko je tu lud?

Avatar PLEN_KI_MOON
PLEN_KI_MOON
16:56 26.05.2018.

Stier danas na saboru HDZ-a pred kraj održao svojevrsni ANTI-BORGOVSKI govor i predstavio se članstvu kao budući-skorašnji novi predsjednik! Čulo se to u glasu! Govorio je protiv pogodovanja velikima i klijentelizmu... Jasna je insinuacija... Plenki je otpio više gutljaja vode nakon toga a Stier dobio urnebesn pljesak... Ja sad iščekujem ćerupanje i perje posvuda... Čak je rekao moramo se boriti protiv populizma inače ćemo završiti u ROPOTARNICI POVIJESTI,wooow,ne vjerujem hehe Boje se ŽIVOG ZIDA ko vrag tamjana :)))

DU
Deleted user
21:02 26.05.2018.

Dajte pustite već jednom ljude na miru da se napokon dogovore. I Kraš i Franck svi ostali bore se za svoje interese i za uspješan završetak nagodbe. Radi se o privatnoj , a ne o državnoj firmi i Hrvatsku to, hvala Bogu, neće koštati niti lipe. Indeks nije spasitelj niti on razotkriva stvari. Index je antidržavni element i nadam se da će im, kada sve završi, biti suđeno zbog huškanja i obajvaljivanja privatnih e-mailova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije