Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Dosad 13. plaću dobilo više od pola milijuna radnika

Neoporezive naknade uključivat će se u izračun plaća, ove godine 32.850 tvrtki svojim zaposlenicima već isplatilo 1,28 milijardi kuna dodatnih primanja
20. studenoga 2019. u 06:33 39 komentara 16879 prikaza
Zdravko Marić
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Trinaestu plaću u prvih deset mjeseci ove godine već je dobilo više od pola milijuna zaposlenih. U dva mjeseca više od 115 tisuća radnika počelo je dobivati naknadu za topli obrok! S približno 6400 kuna neto i oko 8800 kuna prosječne bruto plaće Hrvatska se nalazi na trećem mjestu po visini plaća među tranzicijskim zemljama iza Slovenije (1726 eura bruto) i Češke (1330 eura). Za vratom nam pušu Poljska, Slovačka, Mađarska i Rumunjska, čije su bruto plaće premašile tisuću eura mjesečno.

Zdravko Marić O PROPALIM PREGOVORIMA Marić: Prateći pregovore postalo mi je jasno zašto se taj sustav godinama nije uredio

Od iduće godine u toj bi utakmici Hrvatska mogla popraviti svoju poziciju jer se priprema promjena metodologije statističkog iskazivanja plaća na način da će se u primanja zaposlenih uključiti i neoporezive naknade kao što su božićnice, regresi, trinaesta plaća, topli obrok...

Utjecaj na mirovine

Od početka rujna, kad je topli obrok postao neoporeziva naknada, počelo ga je isplaćivati 11.615 poslodavaca za 115.697 zaposlenih radnika. Svi oni ukupno su dobili 133 milijuna kuna. Jednako tako 1192 tvrtke počele su plaćati trošak vrtića za 1588 zaposlenih, na što je otišlo 3,6 milijuna kuna. Nova je mogućnost plaćanje smještaja za radnika, što je iskoristilo 187 tvrtki za 426 zaposlenih radnika (1,3 milijuna kuna), odgovorili su nam iz Porezne uprave.

Zdravko Marić | Autor : Hrvoje Jelavić/PIXSELL/Instagram Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL/Instagram

Veliko je iznenađenje podatak da je 32.850 tvrtki već isplatilo 1,28 milijardi kuna bonusa za 518.918 zaposlenih radnika, iz čega proizlazi da je svaki radnik dobio oko 2500 kuna bonusa. Oni su taj bonus očito raspodijelili na manje mjesečne isplate. Kad bi kojim slučajem poslodavci isplatili maksimalan iznos dopuštenih neporeznih naknada po radniku, njihov bi iznos godišnje mogao biti oko 16 tisuća kuna, odnosno gotovo tri prosječne mjesečne neto plaće, što je puno i dalo bi posve novi pogled na primanja. IT sektor jedan je od rijetkih koji tvrdi da maksimalno koristi gotovo sve dopuštene isplate.

Krešo Beljak o ukidanju HRT pretplate SUD JAVNOSTI Antikoruptivni savez za budale u kojem je Beljak svijetli primjer

Što će nova metodologija točno pokazati i kakve će posljedice iz te objave proizaći, trebali bismo otkriti u siječnju! Budu li radničke plaće bitno veće od postojećih 6400 kuna, mogao bi se pojačati pritisak umirovljenika na rast mirovina jer su i sada prosječne mirovine pale ispod 40 posto prosječne plaće.

– Uključivanjem neporeznih naknada u primanja zaposlenih dobit ćemo drukčiju dinamiku i percepciju plaća – smatra Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta Zagreb, koji dodaje da bi sindikati javnog sektora mogli dobiti dodatne argumente za tvrdnje da im plaće zaostaju za privatnim sektorom.

Lani je država dopustila tvrtkama da svakog zaposlenog nagradi s 5000 kuna neporeznog bonusa, uz dotadašnjih 2500 kuna, koliko su mogli isplatiti za božićnicu ili regres. Od rujna ove godine vratio se i topli obrok, koji može biti 5000 kuna paušalno po radniku ili 12.000 kuna uz predočenje troškova. Tvrtke svojim radnicima mogu plaćati i trošak vrtića za djecu ili trošak smještaja.

Neće biti usporedivi

Donedavno ravnatelj Državnog zavoda za statistiku, a sada savjetnik UN-a za statistiku Marko Krištof kaže da statistička definicija plaće ovisi o nacionalnim propisima zbog čega iznosi koji se vode u administrativnim evidencijama nisu potpuno usporedivi među zemljama.

Zdravko Marić UPOZORENJE Marić pozvao guvernera da nešto poduzme, a ne samo da upozorava na opasnost rasta gotovinskih kredita i nekretninskog biznisa

– Kako bi se osigurala usporedivost, dohoci se unutar EU prate preko redovitog anketnog istraživanja nad kućanstvima. Unatoč navedenom, temeljna je zadaća službene statistike osigurati da podaci budu korisni i usporedivi s prethodnim razdobljem. Postoje slučajevi u kojima promjena definicije može biti opravdana, a naročito ako se istodobno osigura i usporedivost s prethodnim razdobljem. Budući da DZS još nije javno iznio svoje namjere vezane za reviziju podataka, u ovoj fazi ne može se ocijeniti je li riječ o opravdanoj promjeni metodologije – ističe Krištof te dodaje da će biti zanimljivo pratiti u kojim su djelatnostima poslodavci odlučili smanjiti bruto plaće i dio isplata na koje su prije plaćali porez prebaciti u jedan od neoporezivih oblika.

Podaci o plaćama od 2014. godine crpe se iz JOPPD obrazaca, koje je u upotrebu uveo Mirando Mrsić.

DZS će, kako navode, s prvim podacima po novoj metodologiji izaći početkom 2020. godine

Rezultati poreznih olakšica

6434 kune

iznosi prosječna neto plaća u prvih osam mjeseci ove godine, koja je nominalno 3,2% veća nego lani

1,28

milijardi kuna isplaćeno je radnicima na ime nagrada u prvih deset mjeseci ove godine

32 tisuće pravnih osoba

iskoristilo je mogućnost da radnicima poveća primanja bez plaćanja poreza

115.697 radnika dobilo naknadu za topli obrok

u ukupnom iznosu od 133 milijuna kuna, i to samo za rujan i listopad. Neoporeziva isplata toplog obroka u primjeni je od 1. rujna

U bolnici je u Splitu
Supruga Miše Kovača otkrila je novosti o njegovom zdravstvenom stanju
John Malkovich
Oštra kritika
Hollywoodski glumac u Zagrebu: John Malkovich izlazi još jednom pred zagrebačku publiku
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • ikbmibm:

  Marić je definitivno finacijski mađioničar i najbolji ministar financija od suverenosti Hrvatske.Rezultati BDP-a su dokaz, uspješnosti Plenkovićeve vlade

 • NAĐI-zaZAGREBbezkumova:

  Još da je zbrojiti ono što se isplaćuje mimo službenih plaća, "na ruke"... Koliko ima lažno bogatih, toliko ima i lažno siromašnih.

 • Avatar zajutrak
  zajutrak:

  Ne daj se Mariću ovim primitivcima !