Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Marić pozvao guvernera da nešto poduzme, a ne samo da upozorava na opasnost rasta gotovinskih kredita i nekretninskog biznisa

Ne možemo se izvlačiti kada nastane problem da nas je netko nagovorio, ali moramo biti odgovorni kao punoljetni ljudi.
07. studenoga 2019. u 16:08 5 komentara 926 prikaza
Zdravko Marić
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Ministar financija Zdravko Marić poručio je danas kako se slaže s upozorenjem guvernera HNB-a Borisa Vujčića na opasnost rasta gotovinskih kredita i nekretninskog biznisa, što bi moglo stvoriti novi slučaj švicarac, ali i pozvao guvernera i da nešto učini po tom pitanju ako vjeruje da bi to moglo postati problem.  

Zdravko Marić O PRORAČUNU Marić: Glavni dio proračuna za iduću godinu su davanja za plaće i mirovine

- Slažem se s tim preporukama. Iako kažem, imamo tu na neki način i preporuku regulatora, ali regulator je taj koji ako nešto misli da nešto treba napraviti nije samo stvar upozorenja. Ja isto sa svoje strane mogu reći neka vrstu upozorenja, ali svi skupa trebamo ponukani iskustvom, spomenuli ste švicarac, jučer su me pitali i za problematiku blokiranih, to su sve stvari koje trebamo adresirati na pravi način. Ovdje imamo između ostaloga činjenicu koju smo svi već spominjali puno puta, i guverner i bivši ministar Lalovac i ja. Imali smo problematiku evidentno visokog rasta tih takozvanih nenamjenskih kredita. Ja se opet pitam, a to je opći koncept, što znači dug i zaduživanje. Vi se kao građanin možete zaduživati da financirate školovanje djeteta, za kupnju nekretnine, ali i za poslovni pothvat ili tehničku potrošnju. Ali ako govorimo o nenamjenskim kreditima tu je dijapazon očito punu veći – komentirao je Marić.

Boris Vujčić samo usporavanje rasta BDP-a Guverner Vujčić: U iduće dvije godine ne očekuje se recesija

Na strani prevencije, dodao je, moramo svi podići financijsku pismenost.
- Ne možemo se izvlačiti kada nastane problem da nas je netko nagovorio, ali moramo biti odgovorni kao punoljetni ljudi. Treba snažiti institucije, općenito i institute regulacije, da se, ako se prepozna da određene stvari nisu dobre, puno prije djeluje, nego da se samo puštaju određena upozorenja – zaključio je Marić.

Bojanje stana
PROLJETNI RADOVI
Osnovni "šljakerski" pribor za ličenje zidova koji bi svi trebali imati doma
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke
  • šnicl:

    Povecane place,mirovine,oprosti dugova i država je svejedno u plusu,covjek zasluzuje pohvale

  • ronyday:

    drug vujčić šegrt je dvuga vohhhatinskog, koji su uništili našu privredu, izvozni sektor prvenstvenom kriminalnom monetarnom politikom a omogućili bankama i uvoznom lobiju da se bogate enormno. Na taj način su uništili brojne tvrtke, jer se gotovo ništa ne isplati ... prikaži još! proizvoditi već samo uvoziti.

  • vlatx:

    I sada se pojavi pitanje od kuda kreće financijska pismenost i tko će je prenijeti djeci? Upravo oni koji su trenutno u štrajku i čiji se problem ne rješava od strane "punoljetnih" političara.