Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O PROPALIM PREGOVORIMA

Marić: Prateći pregovore postalo mi je jasno zašto se taj sustav godinama nije uredio

Zdravko Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
14.11.2019.
u 11:19

Ministrica nije izravno odgovorila na pitanje trebaju li sindikati prekinuti štrajk, već je nekoliko puta izjavila kako učenici moraju biti prioritet

Nakon što su jučer propali pregovori između sindikata i Vlade o povećanju plaća zaposlenima u prosvjeti, predstavnici sindikata danas su na Markovom trgu, kao što su to i najavili na konferenciji u utorak, zastupnicima dijelili informativne letke te su ih pozvali da ne glasaju protiv proračuna koji predlaže Vlada.

- Prema privremenim rezultatima, na referendumskom izjašnjavanju među članovima sindikata s oko 99 do 100 posto se odbija ponuda Vlade. To je poruka Vladi: Sjednite s nama za stol, ponudite prihvatljiva rješenja! Žele nam prodati nebuloznu ideju kao ozbiljnu stvar - kazao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec na Markovom trgu, prenosi N1.

Ministrica Blaženka Divjak smatra da jučerašnja ponuda Vlade ima elemente za veće plaće te kako je vrijeme da se između prava na štrajk i prava na obrazovanje, prednost dade učenicima.

"Ponuda ima elemente koji su važni za povećanje plaća, dakle 6 plus 2 posto, s time da su dani osigurači koga će sve to uključivati. Uključuju se svi zaposleni u osnovnim i srednjim školama i oni potplaćeni u visokom obrazovanju", kazala je Divjak dodajući da njome nije do kraja zadovoljna, ali da je to najbolje što se u ovom trenutku moglo izboriti i napraviti.

Na pitanje je li nakon 25 dana cirkularnog štrajka u osnovnim i srednjim školama vrijeme za njezinu ostavku, Divjak je odgovorila protupitanjem. "Što bi se time riješilo? Hoće li se na taj način bolje opremati škole, hoće li učitelji dobiti ono što traže, hoćemo li dati bolje šanse našoj djeci", kazala je.

Ministrica nije izravno odgovorila na pitanje trebaju li sindikati prekinuti štrajk, već je nekoliko puta izjavila kako učenici moraju biti prioritet, ali je zato ministar financija Zdravko Marić jasno kazao da "štrajk više nema smisla":

"Zašto bi mi sad razdvajali i rekli smo jasno da tema koeficijenata i dodataka treba biti tema. Prateći ono što se događa proteklih tjedana, barem je meni jasno zašto se taj sustav godinama nije uredio", rekao je ministar, prenosi N1.

Komentara 77

ST
stefj
11:47 14.11.2019.

Uvedite valorizaciju rada i vrednovanje rezultata. I vaučere... Nakon toga, sve će se brzo samo pročistiti...

OO
oo8787
11:41 14.11.2019.

Obrazovna reforma se pokazala kao potpuna katastrofa, bolje bi bilo da ništa nisu mijenjali.

MK
mkinkognito
12:03 14.11.2019.

E moji učitelji i profesori, zašto vam smeta analiza i vrednovanje zanimanja u državnimslužbama. Hoćete selektivno znači diskriminirajuće povećanje plaća. Ne dozvoljavate ocijenjivanje svog uspjeha, ne prihvaćate odgovornost za odgoj i imate probleme te nemate autoritet. Predlažem vladi neka osnuje tim koji će standard obeveznog znanja, koje bi bilo provjereno na kraju 5.,6.,7. i osmog tako bi se provjerio i rad učitelja. U srednjoj školi provjeriti koja su znanja potrebna i obavezna za fakultete zabraniti izživljavanje na prijemnim ispitima tipa pitanja o sadržaju sapunica. Naravno i fakulteti imaju zahtjeve po nepotrebnim obaveznim znanjima. Neobavezna znanja neka budu izborna pa ce se brzo vidjeti koga se treba a koga ne. Ocjene zaključnih testova bi pokazale sposobnost i volju za prenošenjem znanja predavača. LOše ocijenjeni opet nisu potrebni. Maknite nepotrebno i podjeli te preostalu masu na kvalitetne i potrebne pa će vam biti dovoljno za dobre plaće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije