Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Etična banka

Domaći depoziti na domaće tržište

ZEF
Sanjin Strukic/Pixsell
18.04.2018.
u 09:57

Dan prije odluke Vlade Srbije o prihvaćanju ZEF-ove ponude za preuzimanje Tesla banke, HNB je predložio njezin stečaj

Građani odlukom o tome gdje drže svoje depozite odlučuju kakvu ekonomiju žele. Bankarski sustav raspolaže s 300 mlrd. kn depozita koji su baza za kreditiranje, a svega 30 posto ide na kreditiranje gospodarstva, dok se 70 posto plasira u financiranje potrošnje i države kroz obveznice i slične financijske instrumente. Držanjem novca u bankama koje financiraju mahom potrošnju de facto zadužujemo sami sebe... – poručio je Goran Jeras, upravitelj Zadruge za etično financiranje, koja već četiri godine radi na osnivanju etične banke, s ciljem da građani, istodobno kroz ZEF i budući vlasnici banke, odlučuju na koji način takav depozitni potencijal plasirati u hrvatsku ekonomiju; ruralni razvoj, energetsku učinkovitost, malo i srednje poduzetništvo... Trenutačna je struktura vlasništva bankarskog sektora takva da se 90 posto profita kreiranog iz domaćih depozita prelijeva stranim vlasnicima.

– Cilj je da se kreditiranjem u skladu s hrvatskim potrebama uvoz zamijeni plasmanom domaćih proizvoda što je temelj kvalitetnog i održivog zapošljavanja. Danas smo se okupili kako bismo dali podršku ovoj inicijativi jer auto bez goriva ne može ništa, treba nam financijska poluga u obliku banke, a kao društvo smo skeptični i strah nas je novih inicijativa – istaknuo je Frane Šesnić, direktor Razvojne agencije Zagreb i predsjednik Skupštine ZEF-a.

Zadruga, u kojoj je već 1400 članova, pojedinaca i pravnih osoba: poduzeća, općina i gradova, već je pokušala osnovati banku podnošenjem zahtjeva za licencu HNB-u koji ih je u svibnju 2017. odbio, te nedavno preuzimanjem Tesla štedne banke nad kojom je upravo otvoren stečaj. Osnivači konstantno nailaze na institucionalni otpor u sustavu u kojem regulator kao jedan od ciljeva ističe konsolidaciju bankarskog sektora – smanjenje broja banaka na desetak najvećih.

– Proces preuzimanja Tesle pokrenuli smo još u kolovozu 2017. dubinskim snimanjem poslovanja, a u listopadu prošle godine dioničari su dobili našu ponudu za preuzimanje.

No, dan prije nego što je Vlada Republike Srbije donijela odluku o prihvaćanju dokapitalizacije, HNB je Trgovačkom sudu podnio zahtjev za otvaranjem stečaja – prokomentirao je Jeras, najavljujući da će na skoroj Skupštini ZEF-a članovima predložiti da 50 milijuna kuna kapitala prikupljenog za preuzimanje Tesle posluži kao temeljni kapital, te da se podnese novi zahtjev HNB-u za osnivanjem etične banke. To bi bila prva novoosnovana banka u Hrvatskoj nakon 20 godina. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije