Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Dolar precijenjen, slijedi li intervencija?

Prema košarici valuta dolar je ove godine ojačao za jedan posto, a prošlotjedni Big Mac indeks britanskog tjednika The Economist pokazuje da su gotovo sve valute podcijenjene u odnosu na dolar
19. srpnja 2019. u 00:30 1 komentara 351 prikaza
Foto: Reuters/ PIXSELL

Visoka vrijednost dolara sve više zabrinjava američku vladu, pa valutni analitičari sve više spominju mogućnost devizne intervencije u obliku prodaje dolara na tržištu. Na takav se potez Washington nije odlučio još od 1995. Prema košarici valuta dolar je ove godine ojačao za jedan posto, a prošlotjedni Big Mac indeks britanskog tjednika The Economist pokazuje da su gotovo sve valute podcijenjene u odnosu na dolar.

nafta TRŽIŠTE Cijene nafte iznad 66 dolara, prigušena bojazan za opskrbu u SAD-u protuteža napetosti oko Irana

Ako se tome pridodaju izjave predsjednika Donalda Trumpa s početka srpnja da Kina i Europa igraju “veliku igru manipulacije valutama”, jasno je da sve više analitičara upozorava na mogućnost intervencije. “Smatramo da je mogućnost izravne devizne intervencije mala, ali da se povećava vjerojatnost”, objavili su analitičari Goldman Sachsa. Bank of America u bilješci klijentima smatra da bi to bio okidač globalnog valutnog rata, prenosi CNN.

Josip Kokanović, financijski stručnjak tvrtke Banka zlata za Poslovni dnevnik ističe kako je intervencija na deviznom tržištu moguća, ali nije izgledna jer ne bi dovela do dugotrajnijeg pozitivnog učinka, a stvorila bi nove nesigurnosti i za američko i za globalno gospodarstvo.

Kriptovaluta Libra NA UDARU Amerika i Francuska ustale protiv Facebookove kriptovalute libre

Dodaje kako bi američka intervencija odmah isprovocirala odgovor drugih država koje bi na sličan način poduzele mjere za slabljenje svojih valuta i u roku nekoliko mjeseci bi se tečajevi vjerojatno počeli vraćati na stare razine.

– Ako bi protumjere drugih država nekim čudom izostale, slabiji dolar bi doprinio rastu stope inflacije u SAD-u, na što bi američka središnja banka odgovorila najavom daljnjeg podizanja kamatnih stopa, koje bi privlačile još više stranog kapitala u američke obveznice i povećavale pritisak na jačanje te valute. Istodobno bi se jačanje ostalih valuta vjerojatno negativno odrazilo na gospodarski rast u ostalim zemljama, pa bi zbog straha od recesije još kapitala bježalo u dolar kao sigurno utočište, ocjenjuje Kokanović.

Putokaz za najljepše plaže na Pagu
Najljepše plaže na Pagu
Istražite koje su najljepše plaže i pronađite one koje će vam najbolje odgovarati

A1 izdvaja za Vas

  • ivin12345:

    Pa i kuna je precijenjena a da bi ovakovi tecaj godisnje placamo izemedju 300 i 500 milijina eura i to je cijena stabilnog tecaja kuna i time se jaca uvoz a i hrvatski izvoz je izvoz po cijeni kostanja roba ... prikaži još!a i usluga ili ispod...itd