Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon sastanka

Dogovor ministra Čobankovića i pekara - kruh ne poskupljuje!

\'zagreb Zagreb, ogrizoviceva ,22.01.2009. Pekara Romaja vlasnika Azgana Qenaja  kojega je inspekcija kaznila jer poslije radnog vremena kruh dijeli siromasnima Photo: Patrik Macek/Vecernji list\'
Arhiva VL
25.08.2010.
u 16:47

Do kada će to biti, nema konkretnog odgovora, osim da će i u slučaju poskupljenja cijene polubijelog kruha ostati iste.

Kruh ne poskupljuje do daljnjega, dogovoreno je na današnjem sastanku ministra Petra Čobankovića i predstavnika Žitozajednice, čije članice drže više od 80 posto hrvatskog tržišta mlinarsko-pekarskim proizvodima.

Do kada će to biti, nismo dobili konkretan odgovor, no kako ugovori pekara s trgovcima istječu uglavnom u listopadu, neslužbeno doznajemo kako bi tada određenih korekcija ipak moglo biti, ali u malom postotku koji, tvrdi se, neće bitno utjecati na standard građana. U svakom slučaju, kazao je za Večernji list Čobankovićev glasnogovornik Mladen Pavić, Vlada će i u slučaju kasnijih poskupljenja učiniti sve kako ne bi poskupjela socijalna kategorija, odnosno polubijeli kruh. S obzirom na to da u cijeni kruha čak 50 posto čine trgovačke marže i povrat kruha iz trgovina koji ide isključivo na teret pekara, a riječ je o vrijednosti od oko 600 milijuna kuna, tu se, tvrdi Pavić, moglo naći i prostora za pojeftinjenje kruha.

Nakon što je Lidl izašao u javnost s jamstvom kako se kod njih cijena polubijelog kruha neće mijenjati do kraja godine, i iz Mercatora-H danas su priopćili kako neće poskupljivati pekarske proizvode. Usto će zadržati i socijalno-osjetljive akcije u kojima su pojedine vrste kruha jeftinije i do 20 posto.

Lea Marcijuš, direktorica sektora za odnose s javnošću kaže kako Mercator–H surađuje s brojnim hrvatskim proizvođačima pekarskih proizvoda, ima vlastitu proizvodnju u sedam hipermarketa u Hrvatskoj te dopeku u većini srednjih i manjih trgovina. Lanac, tvrdi ona, nije povećavao cijene kruha već dvije godine, dok su početkom godine cijene dopeke niže za 15%, a cijene proizvoda iz vlastite proizvodnje za 30 posto.

- Od početka godine osnovne vrste kruha kontinuirano plasiramo kroz nacionalne i lokalne akcije, a sniženja se kreću i do 20%, dok su u planu nove akcije na asortimanu vlastitih pekarskih proizvoda - tvrde u Mercatoru, ističući kako rade s više od 15 renomiranih hrvatskih proizvođača pekarskih proizvoda, od kojih nitko nije najavio povećanje cijena, a ako se to i dogodi, neće poskupljivati.

 

 

Komentara 16

N7
No.77
19:46 25.08.2010.

Kao što je Čobanković od prvog dana rekao, neće biti poskupljenja kruha tako je i ostalo. Za sve tada dežune kritičare dobra pljuska.

Avatar Časna seka
Časna seka
20:26 25.08.2010.

Čobanković je priprijetio da će prestati jesti kruh, a to su ipak velike količine.

UN
Universo
18:33 25.08.2010.

Naravno da kruh neće poskupjeti jer za to nema nikake podloge.Pšenica je na svijetskim tržištima na najnižoj cijeni u posljednjih par godina a sada bi naši žmukljari htijeli na brzinu nešto novaca dobiti dok su ljudi zaokupljeni sa recesijom i drugim brigama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije