Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Dodjelom više od tri milijuna kuna Zaklada Adris zaključila dvanaesti natječajni ciklus

Izabrano je 11 projekata s ciljem, primjerice, očuvanja i promocije hrvatskoga jezika kao temelja hrvatskog identiteta, zaštite važnih povijesnih lokaliteta, vrijednih zbirki i ostavština.
14. listopada 2018. u 14:59 0 komentara 361 prikaza
Zaklada Adris
Foto: Zaklada Adris
Pogledajte galeriju 1/4

Odlukom Zakladne uprave o dodjeli donacija i stipendija, Zaklada Adris zaključila je ovogodišnji, dvanaesti natječajni ciklus. Najveća korporativna zaklada u ovom dijelu Europe, za projekte i stipendiste iz programa Znanje i otkrića te Stvaralaštvo, Ekologija, Baština i Dobrota i u ovom će natječajnom ciklusu izdvojiti više od tri milijuna kuna.

laboratorij Za žene u znanosti Prijave za stipendije u iznosu od 5.000 eura traju do 8. prosinca

Predsjednik Zakladne uprave, Korado Korlević je, na zajedničkoj sjednici Zakladne uprave i zakladnih vijeća, kojoj je nazočio i predsjednik Uprave Adris grupe mr. sc. Ante Vlahović, izvijestio kako je na ovogodišnji natječaj pristiglo više stotina prijava. U skladu s prioritetima, mjerilima i načinom dodjele sredstava za programe i stipendije propisanih pravilnikom Zaklade Adris, Zakladna je uprava na prijedlog zakladnih vijeća podržala vrijedne znanstvene i kulturne projekte te izvrsne učenike i studente.

Obraćajući se članovima Zakladne uprave i zakladnih vijeća, Korlević je rekao: „Kao i prethodnih godina, i u ovom natječajnom ciklusu zamjetan je rast broja prijava iz područja Znanje i otkrića. Potvrda je to da je Zaklada Adris postala prepoznatljiva i važna u
znanstvenoj zajednici i hrvatskom društvu uopće. Prava vrijednost Zaklade i vas koji sudjelujete u njenom radu, kao svojevrsne „pameti“ koncentrirane na jednom mjestu, jest da na temelju svojeg profesionalnog iskustva i znanja među prijavljenim projektima i
pojedincima prepoznate klicu, potaknete njen razvoj i da za nekoliko godina svjedočimo nečemu velikom. Kada se osvrnemo na projekte koje je Zaklada prepoznala i podržala tijekom desetljeća svoga djelovanja, vidljivo je da je ostavila snažan trag i potaknula
pozitivnu promjenu u hrvatskom društvu.“

Pelješki most ljubica gatarić Manje novca iz EU? Pa što! Potrošili smo tek desetinu postojećeg

Zaklada će i u ovom ciklusu podržati projekte vezane uz jačanje i razvoj hrvatske znanosti, korištenje novih tehnologija i promicanja interdisciplinarnih istraživanja kao i projekata s ciljem unapređenja zdravlja i prevencije bolesti. Odabrano je 10 znanstveno-istraživačkih projekata i dodijeljeno 15 novih  stipendija. Uz to, i ove će godine biti omogućen nastavak stipendiranja onim stipendistima koji su nastavili postizati izvrsne rezultate. Ukupno će za projekte i stipendije iz programa Znanje i otkrića ove godine biti izdvojeno više od 1,4 milijuna kuna.

Godina 2018. proglašena je Europskom godinom kulturne baštine, pa je i Zaklada Adris u ovom natječajnom ciklusu posebnu pozornost posvetila projektima iz područja Baštine.

Izabrano je 11 projekata s ciljem, primjerice, očuvanja i promocije hrvatskoga jezika kao temelja hrvatskog identiteta, zaštite važnih povijesnih lokaliteta, vrijednih zbirki i ostavština.

Nastavlja se i potpora projektima obnove i revitalizacije starogradskih jezgri. Odabrano je i devet projekata iz područja Stvaralaštvo te sedam projekata iz područja Ekologija. Zaklada će dodijeliti i 13 donacija iz područja Dobrota.

Zoran Bahtijarević Raspisali natječaj Dr. Bahtijarević odlazi s čela Dječje bolnice zbog formalnih uvjeta!

Ukupno, u 12 natječajnom ciklusu, Zaklada Adris dodijelit će 3.015.000,00 kuna. Potpuni popis dobitnika sredstava u ovom natječajnom ciklusu Zaklade Adris bit će objavljen u dnevnom tisku i na web stranici www.adris.hr u utorak, 16. listopada 2018.

Podsjetimo, Zaklada je, uključivši i ovaj donacijski ciklus, dosad dodijelila gotovo 44 milijuna kuna. Kao što je istaknuo predsjednik Uprave Adris grupe, mr.sc. Ante Vlahović, izvrsnost, a ne prosječnost, inovativnost i važnost za opće dobro ključni su u odabiru projekata koje podupire Zaklada Adris. Popis dosadašnjih primatelja sredstava Zaklade uključuje brojne fakultete hrvatskih sveučilišta, zavode i institute, kliničke bolničke centre uz direktnu pomoć najpotrebitijima u našem društvu i dr.

Posebno valja istaknuti 320 odobrenih stipendija za izvrsne učenike srednjih škola, studente na preddiplomskom i diplomskom te polaznike poslijediplomskog i doktorskog studija u zemlji i svijetu.

Za financiranje Zaklade Adris, Adris grupa izdvaja jedan posto dobiti ostvarene u prethodnoj godini.

HP+ pisači
Revolucionarno
Svijet bruji o tehnološkom čudu iz HP-a: 'Ovaj printer radi umjesto vas, a još čuva i okoliš'
INA Klub volontera
Volontiranje u Hrvatskoj
Filmska priča volontera iz domaće kompanije: 'U 10 godina smo prošli smijeh i suze'
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.