Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najveća korporativna zaklada

Dodjelom više od tri milijuna kuna Zaklada Adris zaključila dvanaesti natječajni ciklus

Zaklada Adris
Foto: Zaklada Adris
1/4
14.10.2018.
u 14:59

Izabrano je 11 projekata s ciljem, primjerice, očuvanja i promocije hrvatskoga jezika kao temelja hrvatskog identiteta, zaštite važnih povijesnih lokaliteta, vrijednih zbirki i ostavština.

Odlukom Zakladne uprave o dodjeli donacija i stipendija, Zaklada Adris zaključila je ovogodišnji, dvanaesti natječajni ciklus. Najveća korporativna zaklada u ovom dijelu Europe, za projekte i stipendiste iz programa Znanje i otkrića te Stvaralaštvo, Ekologija, Baština i Dobrota i u ovom će natječajnom ciklusu izdvojiti više od tri milijuna kuna.

Predsjednik Zakladne uprave, Korado Korlević je, na zajedničkoj sjednici Zakladne uprave i zakladnih vijeća, kojoj je nazočio i predsjednik Uprave Adris grupe mr. sc. Ante Vlahović, izvijestio kako je na ovogodišnji natječaj pristiglo više stotina prijava. U skladu s prioritetima, mjerilima i načinom dodjele sredstava za programe i stipendije propisanih pravilnikom Zaklade Adris, Zakladna je uprava na prijedlog zakladnih vijeća podržala vrijedne znanstvene i kulturne projekte te izvrsne učenike i studente.

Obraćajući se članovima Zakladne uprave i zakladnih vijeća, Korlević je rekao: „Kao i prethodnih godina, i u ovom natječajnom ciklusu zamjetan je rast broja prijava iz područja Znanje i otkrića. Potvrda je to da je Zaklada Adris postala prepoznatljiva i važna u
znanstvenoj zajednici i hrvatskom društvu uopće. Prava vrijednost Zaklade i vas koji sudjelujete u njenom radu, kao svojevrsne „pameti“ koncentrirane na jednom mjestu, jest da na temelju svojeg profesionalnog iskustva i znanja među prijavljenim projektima i
pojedincima prepoznate klicu, potaknete njen razvoj i da za nekoliko godina svjedočimo nečemu velikom. Kada se osvrnemo na projekte koje je Zaklada prepoznala i podržala tijekom desetljeća svoga djelovanja, vidljivo je da je ostavila snažan trag i potaknula
pozitivnu promjenu u hrvatskom društvu.“

Zaklada će i u ovom ciklusu podržati projekte vezane uz jačanje i razvoj hrvatske znanosti, korištenje novih tehnologija i promicanja interdisciplinarnih istraživanja kao i projekata s ciljem unapređenja zdravlja i prevencije bolesti. Odabrano je 10 znanstveno-istraživačkih projekata i dodijeljeno 15 novih  stipendija. Uz to, i ove će godine biti omogućen nastavak stipendiranja onim stipendistima koji su nastavili postizati izvrsne rezultate. Ukupno će za projekte i stipendije iz programa Znanje i otkrića ove godine biti izdvojeno više od 1,4 milijuna kuna.

Godina 2018. proglašena je Europskom godinom kulturne baštine, pa je i Zaklada Adris u ovom natječajnom ciklusu posebnu pozornost posvetila projektima iz područja Baštine.

Izabrano je 11 projekata s ciljem, primjerice, očuvanja i promocije hrvatskoga jezika kao temelja hrvatskog identiteta, zaštite važnih povijesnih lokaliteta, vrijednih zbirki i ostavština.

Nastavlja se i potpora projektima obnove i revitalizacije starogradskih jezgri. Odabrano je i devet projekata iz područja Stvaralaštvo te sedam projekata iz područja Ekologija. Zaklada će dodijeliti i 13 donacija iz područja Dobrota.

Ukupno, u 12 natječajnom ciklusu, Zaklada Adris dodijelit će 3.015.000,00 kuna. Potpuni popis dobitnika sredstava u ovom natječajnom ciklusu Zaklade Adris bit će objavljen u dnevnom tisku i na web stranici www.adris.hr u utorak, 16. listopada 2018.

Podsjetimo, Zaklada je, uključivši i ovaj donacijski ciklus, dosad dodijelila gotovo 44 milijuna kuna. Kao što je istaknuo predsjednik Uprave Adris grupe, mr.sc. Ante Vlahović, izvrsnost, a ne prosječnost, inovativnost i važnost za opće dobro ključni su u odabiru projekata koje podupire Zaklada Adris. Popis dosadašnjih primatelja sredstava Zaklade uključuje brojne fakultete hrvatskih sveučilišta, zavode i institute, kliničke bolničke centre uz direktnu pomoć najpotrebitijima u našem društvu i dr.

Posebno valja istaknuti 320 odobrenih stipendija za izvrsne učenike srednjih škola, studente na preddiplomskom i diplomskom te polaznike poslijediplomskog i doktorskog studija u zemlji i svijetu.

Za financiranje Zaklade Adris, Adris grupa izdvaja jedan posto dobiti ostvarene u prethodnoj godini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije