Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PAD UVOZA U SAD-U

Do 2015. godine EU će postati vodeći svjetski uvoznik nafte

nafta
Arhiva VL
10.11.2011.
u 10:35

Zbog promjena standardnih pogonskih goriva za vozila i povećanja uporabe ekoloških goriva, na tržistu SAD-a doći će do pada uvoza nafte što će zemlje EU izgurati na čelnu poziciju zemalja uvoznica nafte u svijetu.

Zbog promjena standardnih pogonskih goriva za vozila i povećanja uporabe ekoloških goriva na tržištu SAD-a doći će do pada uvoza nafte što će zemlje EU izgurati na čelnu poziciju zemalja uvoznica nafte u svijetu.

Zaključak je to Međunarodne agencije za energiju sa sjedištem u Parizu koja također predviđa porast uvoza u sljedećih osam godina na indijskom i kineskom tržištu, čija rastuća gospodarstva i potrošnja ovise o uvozu nafte, izvještava New York Times.

Tako bi do 2020. godine Kina trebala preoteti titulu najvećeg svjetskog uvoznika nafte, a procjenjuje se da će čak 90 posto porasta bilježiti zemlje Bliskog istoka i Afrike.

Ponajprije se smatra da će se zemlje izvoznice najviše moći osloniti na pojedinačne nacionalne ekonomije poput Saudijske Arabije, Iraka ili Brazila.

Procjenjuje se i da će zemlje SAD-a biti manje osjetljive na nagle promjene cijene nafte na svjetskom tržištu te da će prosječna cijena po barelu skočiti na 120 dolara do kraja 2035. godine. Do kraja iste godine porast će i ukupna globalna potražnja sa sadašnjih 87 milijuna barela dnevno na 99 milijuna.

Agencija će pokušati prisiliti vlade razvijenih država da donesu konsenzus oko uvođenja minimalne upotrebe emisije stakleničkih plinova kako bi se do 2017. godine povećalo investiranje u energetski čišće tehnologije.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Zag
Zag
12:38 10.11.2011.

Procjenjuje se i da će zemlje SAD-a biti manje osjetljive na nagle promjene cijene nafte na svjetskom tržištu - zato stvaraju zalihe pokradene iračke nafte

DE
deus ex machina
17:26 10.11.2011.

KAJ SE ČEKA S IRAKOM? TO TE JA PITAM ! Već sam malo u bedu kaj vodeća demokracija svijeta već nekoliko tjedana nije niš organizirala onak ........demokratski................ z bombardiranjem ! Ti Bokca, više se nemreš ni u te Amere pouzdatiti !!!??? Izgleda da sve ide vrit!

OB
-obrisani-
17:32 10.11.2011.

pak meni je to ne jasno kak to oni nesu ve??????????? imaju prek 200 milijuna vec stanovnika nek amerika, pa kak je to unda amerika najveksi uvoznik nofte??????????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije