Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tetra Pak indeks mliječne industrije

Do 2012. svjetska potrošnja mlijeka rast će po stopi od 2,2 posto godišnje

mlijeko
Arhiva Vl-a
14.12.2009.
u 13:31

Iako je recesija utjecala na mnoge sektore, nije utjecala na isti način na potrošnju trajnog mlijeka i tekućih mliječnih proizvoda, tvrdi Dennis Jönsson, predsjednik i generalni direktor grupacije Tetra Pak.

Prema najnovijem Tetra Pakovu indeksu mliječne industrije, koji prati događanja, podatke i trendove u mliječnoj industriji diljem svijeta, potrošnja trajnog mlijeka i drugih trajnih tekućih mliječnih proizvoda diljem razvijenih tržišta u 2009. godini porasla je za 0,6 posto u odnosu na 2008., a u cijelom svijetu 1,3 posto.

U 2009., naime, popit će se 263 milijarde litara mlijeka i tekućih mliječnih proizvoda u usporedbi sa 2008. kada je popijeno 259 milijardi litara. Zajedno sa sojinim mlijekom i drugim zamjenama za mliječne proizvode, poput mlijeka od riže, orašastih plodova i sjemena, ta se pak brojka povećava na 284 milijarde litara.

- Iako je recesija utjecala na mnoge sektore, nije utjecala na isti način na potrošnju trajnog mlijeka i tekućih mliječnih proizvoda - rekao je Dennis Jönsson, predsjednik i generalni direktor grupacije Tetra Pak, ističući kako mlijeko svakodnevno pije 44 posto svjetskog stanovništva, a iako je uočeno da neki potrošači prelaze na jeftinije proizvode u kategoriji, tržište ostaje stabilno.

Tetra Pak predviđa da će u razdoblju od 2009. do 2012. porasti ukupna svjetska potrošnja trajnog mlijeka i tekućih mliječnih proizvoda i po godišnjoj stopi rasta od 2,2 posto. Velik dio toga rasta predvodit će tržišta u razvoju, koja su od 2005. do 2008. proizvela rast od 95,8 posto, i to zbog čimbenika kao što su rast broja stanovnika, povećanje dohodaka te činjenice da su tekući mliječni proizvodi relativna novost.

Razvijena tržišta, koja predstavljaju oko jedne trećine (32 posto) svjetske potrošnje trajnog mlijeka i tekućih mliječnih proizvoda, suočavaju se s težom situacijom jer mnoga već imaju velike stope potrošnje mlijeka po stanovniku. Na primjer, Irska je vodeća u svijetu prema potrošnji trajnih i kratkotrajnih mliječnih proizvoda po stanovniku, sa 160 litara po osobi godišnje u usporedbi s potrošnjom od samo 19 litara po stanovniku godišnje u Kini.

Međutim, Tetra Pakov indeks mliječne industrije naglašava da proizvođači na razvijenim tržištima ne miruju te da pronalaze nove načine kako da održe rast, prepoznajući potrošačke trendove i promovirajući prednosti trajnih proizvoda.

Način života u SAD-u, primjerice, uvjetuje da se potrošači okreću kupovini većih zaliha mlijeka za djecu i dojenčad koje mogu čuvati na sobnoj temperaturi, izbjegavajući tako česte odlaske u trgovine.

Osim toga, proizvođači vide potencijal za rast potrošnje u aromatiziranom i sojinom mlijeku. U posljednjih 12 mjeseci Velika Britanija, Španjolska, Kanada i Australija zabilježile su tako rast u potrošnji aromatiziranog mlijeka, druge najveće kategorije tekućih mliječnih proizvoda nakon bijelog mlijeka koje čini 76 posto svjetske potrošnje mlijeka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije