Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tjedan dizajna Zagreb

Dizajn i inovacije ključni pokretači konkurentnosti drvno-prerađivačkog sektora

panel
30.04.2014.
u 13:45

Na Tjednu dizajna Zagreb održana panel diskusija na temu kako poduzetnici drvoprerađivači mogu postati konkurentniji na globalnom tržištu uz pomoć fondova Europske Unije.

U okviru programa Tjedna dizajna Zagreb u Laubi održana je panel diskusija na temu kako dizajn i inovacije mogu povećati konkurentnosti poduzetnika drvoprerađivača.

Posjetitelji su imali prilike čuti više o zajedničkom projektu Virovitičko-podravske županije, Šumarskog fakulteta i Instituta Ruđer Bošković pod nazivom Panonski drvni centar kompetencija u Virovitici, a koji je predstavila Natalija Havidić, ravnateljica VIDRA – Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije.

Panonski drvni centar kompetencija bit će potporna institucija za razvoj inovativnih proizvoda od drva. Uz istraživanje i razvoj proizvoda od drva i prateće industrije, Centar će nuditi i usluge transfera tehnologije prema malim i srednjim poduzetnicima, te usluge izrade prototipa inovativnih proizvoda od drva, uslugu produkt dizajna, dizajna pakiranja za proizvode od drva i proizvode pratećih industrija, zatim usluge poslovnog savjetovanja i kreiranja robnih marki.

- Hrvatska drvna industrija uz pomoć uspostavljenog Panonskog drvnog centra kompetencija imati će izvrsnu mogućnost svojim proizvodima omogućiti visoku dodanu vrijednost suradnjom sa znanstvenim institucijama kao sto je to Institut Ruđer Bošković. Nanotehnologija je tu ključni alat, kojim se između ostalog mogu poboljšati boje i premazi u odnosu na standardne materijale. Na primjer, nanočestice srebra imaju dobra antibakterijska svojstva, te se mogu koristiti u osnovnim premazima pri obradi drva za njegovu zaštitu. Postoji još nekoliko pitanja na koja znanost treba odgovoriti a to je kako veličina tj raspodjela po veličini nanočestica utječe na kvalitetu takvih boja i premaza, i upravo Institut Ruđer Bošković može dati primjenjive odgovore na takva pitanja“, pojasnio je Tome Antičić, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković.

U sklopu panel diskusije naglašeno je kako će se dizajn i kreativne industrije indirektno poticati kroz natječaje iz strukturnih fondova namijenjene za poticanje konkurentnosti industrije, npr. za drvno-prerađivački sektor koji ima najveći potencijal za razvoj proizvoda visoke dodane vrijednosti.

- Kroz "Poduzetnički impuls" planirana je provedba pilot-projekta "Suvremeni dizajn tradicijskih i umjetničkih proizvoda" u vrijednosti 500.000 kn. Projekt ima za cilj pomlađivanje i revitalizaciju tradicijskih i umjetničkih obrta na način da se spoji proizvodnja tradicionalnih obrtničkih proizvoda sa suvremenim dizajnom. U vremenima koja iziskuju brzu prilagodbu proizvodnih djelatnosti te njihovih finalnih proizvoda izražena je potreba za stvaranjem unikatnih proizvoda visoke estetske vrijednosti izrađenih tehnikama koju baštine majstori tradicijskih i umjetničkih obrta. Dizajn u tom procesu ima neupitnu ulogu te je u tom kontekstu nužno povezivanje dizajnera s obrtnicima koji prepoznaju potrebu za razvojem novih i atraktivnih vlastitih proizvoda. Objava Javnog poziva planirana je za početak svibnja“, najavila je Dijana Bezjak, pomoćnica ministra u Ministarstvu poduzetništva i obrta.

>>Niče Panonski centar za kreiranje proizvoda od drva

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije